Efter nedläggningshotet – nu vill Signal vässa verksamheten | Skånes Fria
Skånes Fria

Efter nedläggningshotet – nu vill Signal vässa verksamheten

Nu kan de ansvariga för Signal – Center för samtidskonst andas ut. Hotet om nedläggning är avvärjt och nu blickar de framåt mot nya samarbeten med internationella konstnärer.

I förra veckans nummer berättade vi att nedläggningshotade Signal – Center för samtidskonst får stöd från Stiftelsen Framtidens Kultur. Tack vare engångssumman på en halv miljon kronor slipper Signal lägga ner sin verksamhet.

Signal – Center för samtidskonst har tidigare sagt att de saknar minst 300 000 kronor per år för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Summan är en engångsinjektion, men stödet från stiftelsen gör att Signal kan satsa på de närmaste säsongerna, säger curator Elena Tzotzi på Signal.

– Det är väldigt positivt och väldigt överraskande och gör att vi kan lägga upp en plan, säger Elena Tzotzi.

Enligt Signal har konstarenan beviljats cirka 202 000 kronor från Region Skåne, 230 000 kronor från Malmö stad och 250 000 från Statens Kulturråd för 2010. En förändring är att regionen har höjt sitt stöd med 100 000 kronor, enligt Elena Tzotzi.

– Vi har varit inställda på nedläggning eftersom de andra beskeden vi fått inte varit tillräckliga. Men nu tänker vi optimistiskt att vi måste fixa det här.

Än finns inte några utmejslade planer på hur verksamheten ska utvecklas, men Signal vill profilera sig tydligare som en plats för konstnärligt och curatoriskt utforskande.

– Vi vill gå på djupet på saker, och koppla sidoaktiviteter till utställningarna. Vi vill skapa kopplingar mellan konst och angränsande ämnen som film, journalistik, teori och historia. Och vara en plats för diskussion och kunskapsfördjupning, säger Elena Tzotzi.

Signal planerar även att bygga ut sitt residencyprogram, som innebär att curatorer och konstnärer kommer till Malmö för att arbeta med Signal. Konstarenan vill också satsa på att bygga ut det nationella och internationella nätverket kring sitt konstnärsarkiv.

– Vi bjuder hit curatorer och skribenter att gå igenom vårt arkiv för att lära känna lokala konstnärskap för framtida utställningar. De tar reda på vilka konstnärer som bor här och jobbar med dem. Det har gett mycket resultat, säger Elena Tzotzi.

I vår kommer tre franska curatorer och konstnärer från gruppen castillo/corrales till Signal för att utforma en utställning som kretsar kring Kathryn Bigelow.

– Hon började som konceptkonstnär och var medlem i Art & Language-rörelsen i New York, och gick sedan vidare till Hollywood där hon gjorde actionfilmer som Point Break. Det är intressant att titta på hur de här olika sidorna av hennes verksamhet hänger ihop. Den kopplingen har inte gjorts tidigare, säger Elena Tzotzi.

Utställningen om Kathryn Bigelows verksamhet öppnar i april.

Rekommenderade artiklar

Stad Solidar vill bygga bort gentrifieringen på Möllan

Ödetomten vid Folkets park har förvandlats till en interaktiv konstinstallation och bostäder, ett Folkets hus, en skateramp och en konsthall poppar upp som svampar ur jorden. Stad Solidar protesterar mot ett Möllan i förvandling.

Hela världen i konstnärernas tält

Säg Rosengård och många tänker förort, trångboddhet och en hög andel utlandsfödda och arbetslösa. Ett pågående konstprojekt i Rosengård vill visa andra sidor av förorten.

”Män borde ge villkorslös kärlek”

I början av serietecknarkarriären trodde Liv Strömquist att det hon försökte säga redan var självklart för en tänkt läsekrets, och att det feministiska budskapet skulle vara för extremt för samhället i stort. Hon trodde fel.

Lilith kritiskt till räddningspaket

Nedläggningshotade Lilith Performance Studio kan få fortsatt stöd - på villkor att Lilith utvecklar sin verksamhet även i Lund. Något som verksamhetens konstnärliga ledare Elin Lundgren inte alls lockas av.

© 2019 Skånes Fria