Möllan för alla – eller för de med pengar? | Skånes Fria
Skånes Fria

Möllan för alla – eller för de med pengar?

I Malmö fortsätter omvandlingen från hyresrätter till bostadsrätter i hög takt. Kulturarbetarna bakom Möllevångsfestivalen varnar för att kommersialisering och höjda boendekostnader kommer förvandla Möllevången till ett område där bara rika människor har råd att bo.

– Hotet är att vi inte kommer att ha råd att bo kvar, vi som jobbar och verkar här i dag. Och jag vill inte flytta, säger Hanna Hedvall, innehållssamordnare för den nu insomnade Möllevångsfestivalen.

Årets festival blev, som Malmö Fria berättade förra veckan, den sista. Nu ska arrangörerna bakom festivalen i stället fokusera på att skapa debatt kring boendesituationen på Möllevången.

För här händer mycket just nu, menar Hanna Hedvall och pekar på flera saker som oroar henne:

> Kommersialisering av Folkets Park ”allt från Ben&Jerrys-glass, till att det blir alltfler aktiviteter med inträde i parken. Parkchefen har själv sagt att han vill att det ska vara ett Lilla torg med gräsmatta, och det vill inte vi.”

> Gentrifiering. Köpstarka människor flyttar in på Möllevången och driver upp hyrorna.

> Bostadsrättsomvandlingar ”jag tycker det går fortare och fortare. Man bara väntar på att få hem brevet där det står att mitt hus ska omvandlas till bostadsrätt.”

> Citytunneln, som invigs i början av december i år, och kommer innebära stora förändringar kring Möllevången i och med att stationerna vid Konsthallen och Triangeln ökar tillgängligheten, och därmed även attraktionskraften.

Hanna Hedvall vill arbeta för att Möllevången även i fortsättningen ska vara ett område där människor från olika inkomstklasser har råd att bo. Själv tycker hon om ”den intima känslan” som området har, trots att Malmö samtidigt är en storstad med puls därefter.

– Det finns väldigt många möjligheter att förverkliga dina idéer och hitta folk att samarbeta med. Sen tycker jag att Möllan är vackert, rent estetiskt. Jag blev förälskad när jag flyttade hit och jag är fortfarande förälskad.

Så efter att beslutet att lägga ner Möllevångsfestivalen växt fram under det senaste året var det naturligt att gå vidare och arbeta med boendesituationen i området, säger hon. Till hösten ska de båda föreningarna Möllevångsgruppen och Möllevångsfestivalen bjuda in boende och andra som är aktiva på Möllevången såsom föreningar och näringsidkare, till möte för att diskutera boendesituationen. Bostadsrättsomvandlingar är till exempel en sak som är viktig att få koll på, menar hon.

– Det är dags att använda de nätverk och kontakter vi byggt upp under åren vi arbetat med Möllevångsfestivalen till andra saker, boendefrågor området framför allt. Vi kommer att fortsätta använda kultur som redskap, men arbeta mer hållbart, kontinuerligt under hela året.

Och det är viktigt att det blir en bred samling:

– Det viktiga är att man går samman, det kan inte vara en politiskt korrekt liten klick som sitter och diskuterar i all oändlighet, det måste vara en extremt bred rörelse, säger Hanna Hedvall.

”Antalet hyresrätter som omvandlades till bostadsrätter år 2009 ligger fortfarande på en hög nivå trots en minskning jämfört med de två tidigare åren” skriver Malmö stad i en lägesrapport om bostadsförsörjningen i kommunen från april i år. Fram till 19 februari i år hade 236 hyreslägenheter ombildats till bostadsrätter. Om ombildningarna fortsätter i den takten så innebär det vid årets slut en ökning av antalet ombildade lägenheter med cirka 14 procent jämfört med år 2009 då totalt 828 hyreslägenheter ombildades.

Fakta: 

Gentrifiering Social förändringsprocess som består i att individer med hög socioekonomisk status flyttar till stadsdelar som traditionellt har dominerats av individer ur lägre sociala klasser eller från etniska minoriteter. Förändringarna leder ofta till att bostadspriserna ökar, vilket tränger ut låginkomsttagare från området.

Källa: Nationalencyklopedin

Rekommenderade artiklar

Vinterkylan kryper in i lägenheterna

Den kalla vintern stannar inte utanför stugknuten, många hyresgäster fryser just nu i sina lägenheter och Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad tar emot en ström av klagomål från frusna Malmöbor som är missnöjda med att deras hyresvärdar inte höjer värmen.

Rödgröna tar upp kampen mot oseriösa värdar

De rödgröna i Malmö lovar hårdare tag för att få bukt med fastighetsägare som låter sina hyresrätter förfalla.”Det är ju så cyniskt eftersom det här ofta drabbar människor som inte har råd att flytta någon annanstans”, säger Hanna Thomé, kommunalråd (V).

”Politikerna borde markera starkare”

Starkare markeringar från politikerhåll mot rasism och våld, och mer mobilisering från intresseorganisationer och samhällsinstitutioner. Det efterlyser Babak Rahimi som under många år arbetat med antirasistiska frågor.

Sandras och Alex verklighet

”Välkommen till verkligheten” står det klottrat på väggen i trappuppgången. Här bor Sandra Jönsson och Alex Tajik, och verkligheten för dem är en sliten och illaluktande fyrarummare.

De vill öka pressen på hyresvärdarna

Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad hårdsatsar nu på Seved. Förebyggande kontroller och dörrknackning i området är recepten, efter lärdomarna från Herrgården. Men Gaston Varas i Hyresgästföreningens lokala Sevedsgrupp är inte nöjd.

© 2017 Skånes Fria