Skånes Fria

M och SD vill ha totalt flyktingstopp i Malmö

I kommunfullmäktige sitter det folkvalda från åtta partier med olika syn på integrations- och flyktingpolitiken. Malmö Frias granskning visar att Moderaterna och Sverigedemokraterna driver samma linje i flyktingpolitiken. 

Tre partier i kommunfullmäktige säger till Malmö Fria att de vill ha ett flyktingstopp till Malmö och säga upp kommunens avtal med Migrationsverket. Sverigedemokraterna, Sveriges Pensionärers Intresseparti och Moderaterna.

– Malmö har tagit ett gigantiskt stort ansvar gentemot andra kommuner.

Till exempel de ensamkommande flyktingbarnen. De ska bara stanna här i ett par dagar, men i stället stannar många för länge. Vi ska bara vara en kommun där man tar emot, inte där man stannar, säger oppositionsråd Anja Sonesson (M) till Malmö Fria och syftar på kommunens överenskommelse med Migrationsverket om att vara en så kallad ankomstkommun som ensamkommande flyktingbarn får bo på i väntan på vidare besked.

Malmömoderaterna har tidigare fått kritik från sitt eget parti för sin hårda hållning när det gäller flyktingar. Tidigare i år gick Malmömoderaterna ut med att man ville säga stopp till att fler ensamkommande flyktingbarn anlände till kommunen. Nu gäller Malmömoderaternas stopp alla flyktingar. Något som Anja Sonesson tycker är en solidarisk handling.

– Jag tycker att det är att visa solidaritet eftersom vi i dag inte kan bemöta de krav som ställs på oss, det är för många som kommer hit. Resultatet av det är till exempel trångboddheten som vi ser på vissa utsatta områden i Malmö. Stoppet kommer att vara tillfälligt eftersom läget måste normaliseras för dem som redan bor här.

Vet du hur många flyktingar som totalt sett kommer till Malmö varje år?

– Nej, jag befinner mig på landet och har inte siffrorna i huvudet.

Som Fria Tidningen tidigare berättat är siffran, enligt Migrationsverkets statistik från 2009, 759 stycken. Per invånare är det färre än flera andra kommuner i Sverige, som till exempel Eskilstuna och Nässjö.

Lars-Johan Hallgren, ordförande för SD i Malmö och ordinarie ledamot i kommunfullmäktige, är den ende tillsammans med Jan Steimer, ordförande för SPI i Malmö, som Malmö Fria pratat med som tycker att Moderaternas förslag är positivt - samtidigt ser han det som ett plagiat.

– Det är röstfiskeri. Vi var först med att föreslå det här.

Skulle ni kunna tänka er att samarbeta med Moderaterna efter valet?

– Vi skulle kunna tänka oss att samarbeta med vem som helst. Men eftersom det här är en av våra kärnfrågor så tror jag att det skulle vara lättare att arbeta med Moderaterna än med något annat parti.

När Anja Sonesson får frågan om vad hon tycker om ett samarbete med SD svarar hon:

– Vi går till val med alliansen. Vi har inte för avsikt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är ointressant.

Miljöpartiets gruppledare i Malmö, Fredrik Fernqvist, har svårt att förstå förslaget om flyktingstopp.

– Malmös framtid bygger på mångfald. Utvecklingen börjar likna Danmark och Dansk Folkeparti, där ett populistiskt parti vinner mark och etablerade partier börjar ta efter för att vinna röster.

När det gäller de ensamkommande flyktingbarnen vill Miljöpartiet göra om Malmö från en ankomstkommun till en anvisningskommun. Det innebär att barnen ska få bo i Malmö permanent istället för temporärt som nu är fallet.

– Vi tycker att vi ska ta ett större ansvar och visa solidaritet. Eftersom Migrationsverket står för kostnaderna för dessa boenden så förstår jag inte riktigt argumentationen att det skulle vara ett problem. Sen är det många av de här barnen som stannar kvar längre än två veckor, vissa till och med upp till sex månader. Då är de redan integrerade i Malmö och en flytt gör det bara svårare för dem.

Även Christine Axelsson, Socialdemokraternas ordförande i Malmö, har svårt att förstå resonemanget kring ett flyktingstopp.

– Införandet av något flyktingstopp är det inte tal om för oss. Det är inget vi står bakom. Däremot vill vi underlätta situationen för de ensamkommande flyktingbarnen. Istället för att allt ansvar lämnas på Malmö som ankomstkommun vill vi att alla kommuner i Skåne delar det här ansvaret.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kritiserade sjukvårdsbilar på entreprenad – igen

Region Skåne väljer att fortsätta upphandla de kritiserade hembesöksbilarna. Yvonne Augustin (S), tror inte att det kommer fungera bättre i framtiden. ”Jag tror på en offentlig sjukvård utan vinstintressen.”

Skånes Fria

Kampen för vårdcentralerna fortsätter

Den 9 april hölls en manifestation för att bevara Lindängens vårdcentral. ”Vi ville visa att man inte bara kan acceptera att offentliga vårdcentraler flyttas från socialt utsatta områden”, säger Eva Svegborn, aktiv i Nätverket för gemensam välfärd.

Skånes Fria

Elise missar inga missar

Föreningen förvildade katter, FFK, arbetar för att alla katter i Malmö ska få ett hem. Medlemmen Elise Rydahl tycker att det är märkligt att en ideell förening ska ha det ansvaret. ”Det vore som att en frivillig verksamhet skulle sköta vår gemensamma sjukvård”, säger hon.

Skånes Fria

Oklart vilka som ska styra Göteborg

Efter 16 år med Socialdemokraterna vid makten kan Göteborgs politiska karta nu ritas om. MP har blivit vågmästare, Vägvalet, M och SD går framåt och en antirasistisk rörelse mobiliseras. Kommunpolitikexperterna Folke Johansson och Ylva Norén Bretzer analyserar valet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu