Skånes Fria

Latinamerika på filmduken

I diktaturens Uruguay var filmstudion Cinemateca Uruguaya en ljuspunkt för Elena Gutiérrez. 35 år senare är hon engagerad i filmfestivalen Latinamerika i fokus som inleds på måndag.

– Det var svårt att utöva kultur under diktaturen. Cinemateca Uruguaya spelade en viktig roll för oss som var unga, det var ett sätt för oss att samlas och ha en meningsfull sysselsättning, säger Elena Gutiérrez från kulturföreningen Imagenes del sur, som arrangerar festivalen.

1970-talets Uruguay präglades av militärdiktaturen, politiska fångar och inskränkta uttrycksmöjligheter. Filmstudion i hemstaden Montevideo fyllde ett tomrum för Elena Gutiérrez och hennes kamrater. Intresset för film var utbrett, och på kaféerna pratades det om Ingmar Bergmans senaste filmalster. Själv var Elena Gutiérrez särskilt förtjust i den japanska filmskaparen Akira Kurosawa, fransk film och den nya våg som uppstod i Latinamerika på 1960-talet.

– Den nya vågens filmer speglade verkligheten på ett annat sätt än tidigare, säger Elena Gutiérrez, och nämner den kubanska filmen Memorias del subdesarrollo, på svenska Minnen från underutvecklingens land från 1968, som ett exempel.

Filmintresset har hållit i sig. Sedan 2004 har Elena Gutiérrez varit engagerad i filmfestivalen Latinamerika i fokus, efter att en vän tipsade henne om projektet.

På kontoret på St Gertrudsgatan pågår de sista förberedelserna av årets upplaga av festivalen, den åttonde i ordningen sedan starten 2003.

 

Idén om en festival på temat latinamerikansk film fick initiativtagarna Inés Riccio och Hilde Selander efter ett besök på Films de femmes i Paris, en av de äldsta festivalerna med kvinnliga filmskapare i världen, där ett latinamerikanskt perspektiv förenades med en genustanke, precis som på den årliga festivalen i Malmö.

Inför varje festival tittar arrangörerna på tänkbara filmer och gör ett urval utifrån det. För Elena Gutiérrez är engagemanget ett sätt att följa med utvecklingen i Latinamerika som hon lämnade 1979.

– Det är en chans att komma närmare konstnärligt skapande från en kontinent som ofta målas i svart. Medierna tar sällan upp frågor som rör Latinamerika om det inte handlar om katastrofer eller att fördöma politiska processer där. Men det händer otroligt mycket inom konst, film och litteratur, säger Elena Gutiérrez.

Latinamerika i fokus samlar årligen en skara människor i blandade åldrar, både svenskar och latinamerikaner. I en stad som Malmö som präglas av mångfald borde det finnas fler möjligheter att se utländsk film, menar Elena Gutiérrez. För utöver filmverksamheten på Panora och Spegeln finns det få chanser att ta del av internationell filmkonst, säger hon.

– Mycket av det som visas på biograferna är kommersialiserat och visar bara en enda bild av världen. Det behövs fler perspektiv för att skapa en större förståelse för varandra.

 

Kanske är det viktigare i dag än någonsin, för även om det var svårt att komma till Sverige som flykting på slutet av 1970-talet, så var det samtidigt lättare än i dag, tror Elena Gutiérrez. Då kände hon sig ändå välkommen.

– Det var en chock att komma hit, det var ett nytt samhälle och klimat, men det måste vara svårare i dag.

Fakta: 

Kultur- och filmfestivalen Latinamerika i fokus pågår i Malmö 27 september-5 oktober och i Lund 6-10 oktober och arrangeras av Imagenes del sur

Se programmet på: http://www.imagenes.se/page12.php

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kris för Sveriges kulturtidskrifter

Kulturrådet minskar stödet till Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter med motiveringen att det rör sig om en ”intresseförening”. Nu går verksamheten på knäna och tidskriftspriset är i fara, berättar ordförande Siri Reuterstrand.

Fria Tidningen

Studenter pressas till brott mot upphovsrätten

Polisanmälningen mot nedlagda Student bay avskräcker inte. Nätverket Studenter för fri kurslitteratur fortsätter att dela ut material på nätet, till upphovsmännens förargelse.

Fria Tidningen

Stad Solidar vill bygga bort gentrifieringen på Möllan

Ödetomten vid Folkets park har förvandlats till en interaktiv konstinstallation och bostäder, ett Folkets hus, en skateramp och en konsthall poppar upp som svampar ur jorden. Stad Solidar protesterar mot ett Möllan i förvandling.

Skånes Fria

Hela världen i konstnärernas tält

Säg Rosengård och många tänker förort, trångboddhet och en hög andel utlandsfödda och arbetslösa. Ett pågående konstprojekt i Rosengård vill visa andra sidor av förorten.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu