Stad Solidar vill bygga bort gentrifieringen på Möllan | Skånes Fria
Skånes Fria

Stad Solidar vill bygga bort gentrifieringen på Möllan

Ödetomten vid Folkets park har förvandlats till en interaktiv konstinstallation och bostäder, ett Folkets hus, en skateramp och en konsthall poppar upp som svampar ur jorden. Stad Solidar protesterar mot ett Möllan i förvandling.

En äldre man står lutad mot en cykel och betraktar människorna som är uppslukade av sitt byggande. Några barn på skolan intill hänger över staketet och tittar på. En kvinna kommer gående på stigen som löper diagonalt över det grusiga fältet, och ser sig nyfiket men en smula skeptiskt omkring. Deltagarna berömmer varandras byggverk av lastpallar, kvistar och upphittade gångplattor.

Alla som är intresserade har bjudits in att bygga på ödetomten bakom Konsum vid Folkets park där konstprojektet Stad Solidar pågått under veckan.

Projektet har också fått många positiva reaktioner, säger Jonas Bjärby som deltagit sedan dag ett. Människor kommer fram och frågar vad som händer, bjuder på kaffe eller soppa som häromkvällen.

Det är ett samhälle i miniatyr som växer fram och några meter bort står det nybyggda Folkets hus. Lina Lund har precis varit inne och vänt.

– Det blir jättefint med ljusinsläpp högst uppe vid taket och blomkvistar på marken, säger hon.

Tills helt nyligen var det bara skräp och ölburkar på marken, men nu växer det fram ett alternativ här, säger hon.

Hon är i likhet med Jonas Bjärby och de andra som medverkar i konstprojektet kritisk till gentrifieringen, det vill säga statushöjningen av Möllan , något som just den här tomten är ett tydligt exempel på, menar hon.

För här ska Peab snart bygga nya bostadsrätter. Bostadsrättsföreningen heter Bageriet och har fått sitt namn av Solidarbageriet, som låg här en gång i tiden och som även inspirerat till namnet på det politiska konstprojektet.

Området är en bit historisk mark där Solidarbageriet försåg strejkande med bröd under Storstrejken, står det bland annat att läsa i manifestet mot byggandet av bostadsrätterna.

I stället för ”lyxiga” bostadsrätter vill de medverkande se hyresrätter till en maxhyra på 57 kronor per kvadratmeter.

Konstnären Lisa Grubb spikar på en träigloo av lastpallar som pryds av ett parasoll till tak och blir lite förnärmad när jag säger att det nästan ser ut som en bostad.

– Blir det klart till i kväll måste jag sova här, säger Lisa Grubb, för att tydliggöra att hon inte har en egen bostad.

Just nu bor hon i andra hand på Möllan och utsikterna att få ett eget förstahandskontrakt ser inte ljusa ut.

– Svårt och svårt… Jag skulle kalla det nästan omöjligt att få ett förstahandskontrakt här, säger hon.

Hon flyttade nyligen från Umeå till Malmö och berättar att hon blev chockad när hon kom hit och upptäckte hur segregerad staden är.

På sådana uttalanden om Malmö brukar Anders Rubin (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, svara:

– Det är samtidigt Sveriges mest integrerade stad. Möllan bidrar i hög grad till det.

Han syftar på Möllans mix av unga och en hög andel människor med annan kulturell bakgrund än svensk.

Stad Solidar ser sin interaktiva konstinstallation som ett opinionsbildande projekt, men Anders Rubin tycker att han och hans partikamrater redan tar deras oro på allvar.

– Vi vill inte ha en gentrifiering av Möllevången, det fungerar bra som det gör. Men vi styr heller inte över den här processen. Det handlar om alla beslut som alla människor hela tiden fattar. Om folk väljer att betala alltmer för bostadsrätter är det inget vi kan styra över.

Ödetomtens öde är heller inget kommunen kan påverka, eftersom kommunen inte äger marken. Anders Rubin berättar att den tidigare ägaren hade planer på att bygga hyresrätter just här, men så bytte marken ägare som sålde den vidare.

Anders Rubin säger att det redan finns strategier för att mildra den pågående gentrifieringen av Möllan. Men det handlar om att välja metoder. För vem vill ha minskad renhållning, mindre ljus i offentliga miljöer och färre aktiviteter för att minska Möllans attraktivitet?, frågar han lite retoriskt. I stället tror Anders Rubin på att som i dag, fortsätta ge tillstånd till restauranger med surriga gatuserveringar, vilket kanske håller de resursstarka grupperna borta i viss mån, behålla det kommunala bostadsbolaget, MKB, i kommunal ägo, och kanske inte göra alla offentliga miljöer ”så fräscha och käcka”.

– Så länge här finns många unga människor kommer området inte att gentrifieras och vi vill ha en öppning för ungdomar här. Här ska man känna att man kan leva på ett ungdomligt sätt.

Men satsningen på kollektivtrafiken i form av Citytunneln, kommer förmodligen innebära att gentrifieringsprocessen påskyndas ytterligare. Anders Rubin kan redan nu se att det pågår en förskjutning till Seved, där det kommer att uppstå ett ”nytt Möllan”.

– Jag tror att byggandet av Citytunneln har bidragit till gentrifieringen och gjort Möllan ännu mer attraktivt, säger han.

Jonas Bjärby på Stad Solidar vill att politikerna och tjänstemännen i större grad involverar de boende i stadsplaneringen av Möllan. Anders Rubin välkomnar alla som vill engagera sig att göra det. För han upplever att det finns ett litet intresse för frågorna. Det vanliga är att folk engagerar sig när de inte vill att en förändring ska ske.

Konstnären Lisa Grubb som spikar på sin bostad på ödetomten hoppas att konsten kan göra skillnad i debatten om vad som händer med Möllan. Kommunalrådet Anders Rubin säger att det inte finns några stora planer för Möllan eftersom området är planerat sedan lång tid tillbaka. Det är positivt att konstnärerna skapar en diskussion, säger han, men tillägger:

– I princip kan man säga att när kulturarbetare engagerar sig i området har man redan gått över en gräns. Gentrifieringsprocessen har redan pågått en tid.

Det är tegelfasader och mycket vitt på arkitektbilderna som ligger på Peabs hemsida. Där det i dag finns en ödetomt rör sig på bilderna en ung, urban medelklass med väskor över axlarna. Någon går med barnvagn.

Peter Wickström är projektutvecklingschef på Peab som ska bygga bostadsrätterna, och han tycker inte att det är några lyxiga bostadsrätter de planerar.

– Billigare bostadsrätter går inte att hitta så centralt i Malmö. Vi har slitit för att få ihop boende som passar normalinkomsttagare.

– Hyresrätter är en boendeform som inte är gynnad skattemässigt, säger Peter Wickström som menar att det skulle bli för dyrt att bygga hyresrätter på den här marken.

Peab tar ändå sitt ansvar och bygger lika mycket hyresrätter som bostadsrätter i Malmö, men det är trots allt ett börsnoterat bolag som måste gå med vinst, tillägger han.

Han har sett konstprojektet Stad Solidar, men ”kan inte säga så mycket, vi har yttrandefrihet. Jag hoppas att de plockar undan efter sig”. Kanske kommer de att göra en polisanmälan.

– Vi kan också tycka att det är vissa saker som kan vara bra att ta en debatt om. Det är bra med en bostadsdebatt för oss som bygger bostäder.

Peab har inte träffat deltagarna i Stad Solidar, men har haft möten med bostadsnätverk som jagvillhabostad.nu.

– Jag har inte läst Stad Solidars manifest. Men kan man föra en dialog är det bra, de är ju kommande köpare till oss. Är man student finns det inte ekonomi, men snart blir de äldre och skaffar barn och då ändras värderingarna, säger Peter Wickström.

Det låter så enkelt. Ge det fem eller tio år, är det som om Peter Wickström säger, så står deltagarna i Stad Solidars protest och renoverar sin bostadsrätt på den här eller någon annan plats, i stället för att spika på sin träkoja.

 

Läs Stad Solidars manifest: stadsolidar.se/manifest/

Bostadsrätter Bageriet

• Antal lägenheter: 147

• Storlek: 42–106 kvadratmeter

• Pris: 990 000–3 390 000 kronor/ Månadsavgift: 2 323–5 834

Fakta: 

Kommunalrådet Anders Rubins tips på vad du kan göra för att påverka stadsplaneringen:

 • Följ detaljplaneprocesser och de utställningar och öppna samråd som stadsbyggnadskontoret håller i. Just nu förbereds ett omfattande sam- rådsarbete inför en ny översiktsplan och under 2011 kommer det att hända mycket i frågan. Gå in på Malmö stads hemsida och se vad som är på gång.

• Håll utkik efter stadsbyggnadskontorets utställ- ningar som brukar vara i stadshusets foajé (just nu pågår en utställning om Seved), på Form & Design Center (under september månad pågick en utställning om unga arkitekters idéer kring ungas boende) och på Malmö stads infocenter på Nordenskiöldsgatan 19 visas ofta utställningar om Västra Hamnen.

• Många av utställningarna är interaktiva och man kan lämna synpunkter och förslag.

• Lägg medborgarförslag och ta medborgainitia- tiv på Malmö stads hemsida: www.malmo.se/Kommun-politik/Politik-paver- ka/Paverka.html

• Gå med i ett parti – du får mer att säga till om än du tror.

 

Rekommenderade artiklar

Hela världen i konstnärernas tält

Säg Rosengård och många tänker förort, trångboddhet och en hög andel utlandsfödda och arbetslösa. Ett pågående konstprojekt i Rosengård vill visa andra sidor av förorten.

”Män borde ge villkorslös kärlek”

I början av serietecknarkarriären trodde Liv Strömquist att det hon försökte säga redan var självklart för en tänkt läsekrets, och att det feministiska budskapet skulle vara för extremt för samhället i stort. Hon trodde fel.

Lilith kritiskt till räddningspaket

Nedläggningshotade Lilith Performance Studio kan få fortsatt stöd - på villkor att Lilith utvecklar sin verksamhet även i Lund. Något som verksamhetens konstnärliga ledare Elin Lundgren inte alls lockas av.

Latinamerika på filmduken

I diktaturens Uruguay var filmstudion Cinemateca Uruguaya en ljuspunkt för Elena Gutiérrez. 35 år senare är hon engagerad i filmfestivalen Latinamerika i fokus som inleds på måndag.

© 2019 Skånes Fria