De vill öka pressen på hyresvärdarna | Skånes Fria
Skånes Fria

De vill öka pressen på hyresvärdarna

Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad hårdsatsar nu på Seved. Förebyggande kontroller och dörrknackning i området är recepten, efter lärdomarna från Herrgården. Men Gaston Varas i Hyresgästföreningens lokala Sevedsgrupp är inte nöjd.

– Myndigheter och politiker gör inte tillräckligt här, vi är redan stämplade som kriminella, menar han.

För cirka ett år sedan startade Hyresgästföreningens lokala grupp på Seved, nu har de fyra- eller fem fall på gång där de anmält en hyresvärd till miljöförvaltningen för att ha misskött underhåll av bostäder på Seved. Men det här är bara toppen på isberget:

– Det finns flera hus, kanske ett 50-tal lägenheter totalt, säger Gaston Varas.

Det är bland annat problem med mögel och svamp i flera hus, säger han.

– Det finns barn som har astma till exempel. Det är fruktansvärt, helt oacceptabelt, att barn ska växa upp i sådana här miljöer.

Han är kritisk till hur Hyresgästföreningen centralt agerat på Seved, många människor i området upplever att de inte fått någon hjälp från dem, menar han.

Sten Lundström som arbetar med lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen i region södra Skåne, är inne på samma linje – de har lågt förtroende bland människor på Seved och det måste nu ändras. Därför har de nyligen anställt en person som ska knacka dörr i området, arbetet inleddes för en dryg vecka sedan. Så arbetade Hyresgästföreningen på Herrgården, och ökade antalet aktiva i föreningen från någon enstaka person till ett hundratal i dag. Och de upptäckte på kuppen att situationen var mycket värre än de kunnat ana, nu förväntar han sig samma sak på Seved.

– Vi vill skapa möjligheter till självorganisering på Seved, med stöd av oss och den lokala hyresgästföreningsgruppen, säger Sten Lundström.

Han menar att ett problem på Seved är att det finns så många privata hyresvärdar, uppemot 28 stycken. Och när en hyresvärd missköter sig så är det inte ovanligt att hyresgästen tror att de helt enkelt måste acceptera det, man känner inte till sina rättigheter. Det här är en lärdom som Hyresgästföreningen dragit från arbetet på Herrgården där ett stort antal lägenheter var svårt nedgångna och eftersatta i underhållet. Men trots det var antalet klagomål från hyresgästerna väldigt lågt, berättar Sten Lundström.

Dave Borg, avdelningschef för miljö- och hälsoskydd vid miljöförvaltningen i Malmö stad ger samma bild – hyresgästerna känner ofta inte till sina rättigheter och vet inte att de kan få hjälp gentemot en hyresvärd som inte sköter sig. När miljöförvaltningen började gå igenom lägenheterna på Herrgården visade det sig att av totalt 867 lägenheter i Newsecs bestånd behövde närmare 800 renoveras.

– Många av de lägenheterna vi var inne i där, ja vad ska jag säga det är beklagligt att det finns sådana lägenheter i dagens Sverige.

Nu ska miljöförvaltningen arbeta mer med förebyggande tillsynsbesök i några utvalda områden, däribland Seved. Vanligtvis gör de inte tillsynsbesök om det inte kommit in något klagomål. Men på Herrgården visade det sig behövas, och så även på Seved, menar Dave Borg.

– Vi måste komma snabbare till, och de boende måste känna att även om de inte kommit med klagomål så ska fastighetsägaren snabbt få krav på sig att åtgärda brister.

Rekommenderade artiklar

Vinterkylan kryper in i lägenheterna

Den kalla vintern stannar inte utanför stugknuten, många hyresgäster fryser just nu i sina lägenheter och Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad tar emot en ström av klagomål från frusna Malmöbor som är missnöjda med att deras hyresvärdar inte höjer värmen.

Rödgröna tar upp kampen mot oseriösa värdar

De rödgröna i Malmö lovar hårdare tag för att få bukt med fastighetsägare som låter sina hyresrätter förfalla.”Det är ju så cyniskt eftersom det här ofta drabbar människor som inte har råd att flytta någon annanstans”, säger Hanna Thomé, kommunalråd (V).

”Politikerna borde markera starkare”

Starkare markeringar från politikerhåll mot rasism och våld, och mer mobilisering från intresseorganisationer och samhällsinstitutioner. Det efterlyser Babak Rahimi som under många år arbetat med antirasistiska frågor.

Sandras och Alex verklighet

”Välkommen till verkligheten” står det klottrat på väggen i trappuppgången. Här bor Sandra Jönsson och Alex Tajik, och verkligheten för dem är en sliten och illaluktande fyrarummare.

”Förändringen går för långsamt”

Seved – idylliska grönsaksodlingar längsmed husväggarna, mosaik och väggmålningar som lyser i solen. Samtidigt finns här vapen och droger, människor blir rånade och nerslagna trots att både kommun och polis storsatsar i området.

© 2019 Skånes Fria