Sandras och Alex verklighet | Skånes Fria
Skånes Fria

Sandras och Alex verklighet

”Välkommen till verkligheten” står det klottrat på väggen i trappuppgången. Här bor Sandra Jönsson och Alex Tajik, och verkligheten för dem är en sliten och illaluktande fyrarummare.

– Vi blir sjuka av att bo här, jag har varit mer eller mindre konstant förkyld sedan jag flyttade in hos Sandra för ett år sedan, berättar Alex Tajik.

De bor tillsammans med Sandra Jönssons två barn på fyra och två år i en hyreslägenhet på Rasmusgatan på Seved. Alex Tajik beskriver huvudvärk, trötthet och förkylningar som inte ger med sig. Samt hur ledsen och deprimerad han blir av att bo i en sådan nedgången lägenhet – det är en toalett är trasig, en lampkontakt i taket fungerar inte, i badrumsdörren är det ett stort hål och hela lägenheten luktar kvävande. Både han och Sandra Jönsson är säkra på att lukten kommer från mögel. Barnen påverkas också, berättar de. Sonen på fyra år har nu flyttat ut ur sitt rum. Han hostade för mycket när han sov där inne, nu när han bytt rum har det blivit bättre. Sandra Jönsson är övertygad om att det är mögel i väggarna i sonens rum.

– Jag har aldrig hört någon hosta värre, och jag tror inte det gått en dag sedan jag flyttat ihop med Sandra som barnen inte varit snoriga, säger Alex Tajik och skakar på huvudet.

Sandra Jönsson har bott här i fyra år, och det har varit problem med hyresvärden från första början, säger hon. Renoveringsarbeten som hon fick veta skulle ske när hon flyttade in tog upp emot ett år att få genomförda. Och då först sedan hon vänt sig till hyresgästföreningen.

Det luktar illa, nästan kvävande, i lägenheten. Mögel, säger Sandra Jönsson och Alex Tajik. Tidigare i år gav miljöförvaltningen hennes hyresvärd i uppdrag att åtgärda vad de bedömde som allvarliga brister i lägenheten. Det var dålig ventilation på toaletterna, och hyresvärden skulle också åtgärda möglet i taket i badrummet. Om de här problemen inte åtgärdades väntade vite för hyresvärden Björn Johnsson. Miljöförvaltningen har i sin korrespondens med hyresvärden påpekat att han också bör se över ett stort hål i den ena toalettdörren, samt den ena toaletten som inte fungerar. Hålet i toalettdörren är fortfarande kvar, och den ena toaletten är fortfarande obrukbar. Hyresvärden vill inte laga den eftersom han hävdar att det är hon själv som tagit sönder den, berättar Sandra Jönsson. Men möglet i badrumstaket har han åtgärdat. Efter miljöförvaltningens krav kom hantverkare och använde antimögelmedel i taket och målade sedan över det med ny målarfärg, berättar Alex Tajik. Men nu, några månader senare, luktar det ändå starkt, som av mögel, i badrummet. I taket syns svartgråa fläckar bre ut sig över målarfärgen. Det är möglet som kommer tillbaka, säger Alex Tajik.

– Det går inte att vara här inne länge på grund av lukten, säger Sandra Jönsson, och visar även på svarta fläckar i kakelfogarna som hon misstänker är svartmögel. Trots att hon skrubbar så kommer de tillbaka.

– Det låter riktigt illa och det är väldigt beklagligt att de har det så här. Vi gör gärna ett besök i lägenheten och i andra lägenheter i fastigheten också, säger Johanna Jungevall, inspektör på miljöförvaltningen i Malmö stad.

När hon slår i arkivet ser hon att miljöförvaltningen fått besked från hyresvärden att han åtgärdat de båda brister som miljöförvaltningen tidigare i år krävde skulle åtgärdas. Men, säger hon, miljöförvaltningen har inte resurser att göra återbesök för att kontrollera att en hyresvärd gjort det de ska. Miljöförvaltningen vill i stället att den som har en hyresvärd som inte sköter sig själv hör av sig och berättar om problemen.

Sandra Jönsson visar tvättstugan nere i källaren. Här är den kvävande lukten ännu starkare än uppe i lägenheten. I ett rum i källaren är golvet täckt av en luden vit matta, påfallande likt mögel. På flera ställen, bland annat i tvättstugan, syns svarta fläckar på väggarna. Fläckar som Sandra Jönsson tror är svartmögel.

– Personalen på dagis säger att barnen luktar unket, ibland vill de inte ens ta upp dem i knät och det har hänt att andra barn inte vill krama dem, berättar hon.

För lukten i lägenheten kryper in i kläderna oavsett hur ofta de tvättar, säger hon. Själva har de vant sig och känner den inte längre.

Malmö Fria har sökt hyresvärden Björn Johnson i bolaget Krutbacken förvaltning för en kommentar, men han uppges vara utomlands. En person på Krutbacken förvaltning som inte vill uppge sitt namn menar att det är de stökiga hyresgästerna som utgör problemet i fastigheten, till exempel är det svårt för dem att få komma in i lägenheterna för att göra renoveringar och kontroller, säger han.

– Om jag personligen hade fått välja så hade jag lyft ut hyresgästerna och spikat igen fönstren. Så gjorde MKB i sin fastighet på samma gata för att få rätsida på det.

– Det har blivit ett riktigt tillhåll, det är mycket kriminellt skit på Rasmusgatan och det är synd, säger han och exemplifierar med personer som uträttar sina naturbehov i trappuppgångarna.

Och den vita ludna mattan på golvet i källaren är inte mögel, utan kalk, säger han.

– Men vi ska göra i ordning huset ordentligt, vi har ett åtgärdsprogram som börjar i februari eller mars, berättar han och tillägger att de hoppas kunna byta ut en del av hyresgästerna i huset.

Rekommenderade artiklar

Vinterkylan kryper in i lägenheterna

Den kalla vintern stannar inte utanför stugknuten, många hyresgäster fryser just nu i sina lägenheter och Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad tar emot en ström av klagomål från frusna Malmöbor som är missnöjda med att deras hyresvärdar inte höjer värmen.

Rödgröna tar upp kampen mot oseriösa värdar

De rödgröna i Malmö lovar hårdare tag för att få bukt med fastighetsägare som låter sina hyresrätter förfalla.”Det är ju så cyniskt eftersom det här ofta drabbar människor som inte har råd att flytta någon annanstans”, säger Hanna Thomé, kommunalråd (V).

”Politikerna borde markera starkare”

Starkare markeringar från politikerhåll mot rasism och våld, och mer mobilisering från intresseorganisationer och samhällsinstitutioner. Det efterlyser Babak Rahimi som under många år arbetat med antirasistiska frågor.

De vill öka pressen på hyresvärdarna

Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad hårdsatsar nu på Seved. Förebyggande kontroller och dörrknackning i området är recepten, efter lärdomarna från Herrgården. Men Gaston Varas i Hyresgästföreningens lokala Sevedsgrupp är inte nöjd.

”Förändringen går för långsamt”

Seved – idylliska grönsaksodlingar längsmed husväggarna, mosaik och väggmålningar som lyser i solen. Samtidigt finns här vapen och droger, människor blir rånade och nerslagna trots att både kommun och polis storsatsar i området.

© 2019 Skånes Fria