”Politikerna borde markera starkare” | Skånes Fria
Skånes Fria

”Politikerna borde markera starkare”

Starkare markeringar från politikerhåll mot rasism och våld, och mer mobilisering från intresseorganisationer och samhällsinstitutioner. Det efterlyser Babak Rahimi som under många år arbetat med antirasistiska frågor.

– När polisen säger att invandrare borde stanna hemma så påminner det mig om 30 november på 90-talet. Då sa de också att invandrare skulle stanna hemma för att det var så många rasister ute på stan.

Babak Rahimi är redaktör och ansvarig utgivare för Uppmana.nu, en antirasistiskt nättidskrift, tidigare arbetade han som chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Mana. Samtidigt som polisen både under 90-talet och i dag betonar att även rasister och främlingsfientliga partier ska ha rätt att säga sitt, så får de sedan svårt att hantera konsekvenserna av det, som nu när någon börjar skjuta mot invandrare i Malmö, säger han.

Och från politiskt håll har det varit alldeles för tyst.

– Jag tycker att politikerna i Malmö borde göra politiska markeringar. Jag tror att om det vore ett tjugotal pensionärer som blivit beskjutna i stället för ett tjugotal invandrare så tror jag att olika samhällsorgan hade agerat och varit mycket mer aktiva än de är nu.

Hur har medierna skött bevakningen av skotten i Malmö?

– Jag har inte sett journalister fråga politikerna vad de gör, hur de kan skapa trygghet för människorna här, vissa politiker säger att det här är polisens sak.

Sverigedemokraterna har utlyst en belöning på 25 000 kronor för den som tipsar polisen så att skytten kan gripas och fällas, något som Babak Rahimi reagerar på.

– Om ett parti har gått till val på att skapa trygghet, som Sverigedemokraterna till exempel har gjort, och det här direkt händer, då borde det vara självklart att fråga dem: Är det så här ni vill skapa trygghet i Malmö, genom att varje misstänkt brottsling ska ha ett pris på sitt huvud och genom angiveri?

Rekommenderade artiklar

Vinterkylan kryper in i lägenheterna

Den kalla vintern stannar inte utanför stugknuten, många hyresgäster fryser just nu i sina lägenheter och Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad tar emot en ström av klagomål från frusna Malmöbor som är missnöjda med att deras hyresvärdar inte höjer värmen.

Rödgröna tar upp kampen mot oseriösa värdar

De rödgröna i Malmö lovar hårdare tag för att få bukt med fastighetsägare som låter sina hyresrätter förfalla.”Det är ju så cyniskt eftersom det här ofta drabbar människor som inte har råd att flytta någon annanstans”, säger Hanna Thomé, kommunalråd (V).

Sandras och Alex verklighet

”Välkommen till verkligheten” står det klottrat på väggen i trappuppgången. Här bor Sandra Jönsson och Alex Tajik, och verkligheten för dem är en sliten och illaluktande fyrarummare.

De vill öka pressen på hyresvärdarna

Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad hårdsatsar nu på Seved. Förebyggande kontroller och dörrknackning i området är recepten, efter lärdomarna från Herrgården. Men Gaston Varas i Hyresgästföreningens lokala Sevedsgrupp är inte nöjd.

”Förändringen går för långsamt”

Seved – idylliska grönsaksodlingar längsmed husväggarna, mosaik och väggmålningar som lyser i solen. Samtidigt finns här vapen och droger, människor blir rånade och nerslagna trots att både kommun och polis storsatsar i området.

© 2019 Skånes Fria