Med Dolly som förebild | Skånes Fria
Skånes Fria

Med Dolly som förebild

Javisst har Dolly Parton stora tuttar och blont hår och en hmm, intressant klädstil. Men hon lurar oss alla. Hon är inget våp. Hon tar emot våra pengar med orden: ”det är faktiskt dyrt att se så billig ut”. Dolly är en symbol för styrka och utgör bakgrundsmusik och röd tråd i Malmöjournalisten Jessica Nettelbladts nya dokumentär Jag är min egen Dolly Parton.

Det hela börjar med en rad tribute-konserter till Dolly Partons ära. Journalisten och filmaren Jessica Nettelbladt ombeds att dokumentera dem.

Det väcker tanken på en dokumentär som hon länge velat göra, där kvinnor som inspirerar ska få ta plats. Musik får gärna utgöra ett stort inslag.

Hon frågar sångerskorna Nina Persson, Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén, Helena Josefsson och musikproducenten Gudrun Hauksdottir (som samtliga inspireras av Dolly – ”eftersom hon vågar gå sin egen väg”) om hon får dokumentera deras liv. Svaret är ja och Nettelbladt laddar upp med viktiga frågeställningar som ligger henne varmt om hjärtat och som kvinnorna i ord och handling får besvara genom filmen.

Det handlar om längtan efter barn, såriga relationer mellan barn och föräldrar, jakten på framgång men kanske framförallt efter lyckan och sår från det förflutna. Men också om att våga ta plats, vara sig själv och synas. Eller rättigheten att få gömma sig ibland.

Det handlar om starka kvinnor som vi alla kan inspireras av. Eller starka personer egentligen, för det här är en film som både män och kvinnor borde se. Det handlar om livet kort och gott och är en känslomässig resa också för oss åskådare. Skratt och tårar blandas om vartannat.

Nettelbladts kamera följer med överallt, det blir intimt och personligt – inpå bara bh:n och i magen där ett nytt liv växer, på ett ultraljud. Det är gjort med innerlig värme och yttersta respekt.

Förmodligen en av årets mest angelägna filmer.

Fakta: 

<h2><em>Jag är min egen Dolly Parton</em><br>Dokumentär av Jessica Nettelbladt<br>Med: Nina Persson, Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén, Helena Josefsson och Gudrun Hauksdottir</h2>

Rekommenderade artiklar

”Mannen är normaltillståndet”

I Malmö sjuder feminismen under hösten 2011. Feministiskt forum, Historia A-föreställningarna och Sverigepremiären av Miss Representation har under hösten föregått en Malmöversion av ”giganternas debatt”, som arrangerats av Feministiskt Initiativ, mellan Mona Sahlin, Gudrun Schyman och Maria Wetterstrand. Samtalsklimatet var öppenhjärtligt och de tre ledarna lade partipolitiken på hyllan för långt viktigare diskussioner.

Gatukonst som väcker känslor

Klotter. Samhällskommentar. Skadegörelse. Konst. Utsmyckning. Fult. Fint. Gatukonst väcker känslor. Men frågan är om inte allt handlar om en enda sak när det kommer till kritan, nämligen vem tillhör staden? Om inte oss alla? Författaren, filmaren och fotografen Kolbjörn Guwallius vill få oss att öppna ögonen för en konstform som finns överallt omkring oss.

Insiktsfullt om sökande

Han är slav under pokern. Under sina egna drömmar. Och vilsen i en värld där han försöker leva kravlöst. Siddhartha Sebastian Larsson har skrivit en generationsroman som sätter fingret på livets viktigaste frågor.

Hallå där, Elin Hörberg...

...musiker och kulturarrangör som tillsammans med skådespelerskan Charlotte Libäck, driver ”Ditt liv är här” på Ribersborgs kallbadhus i sommar.

”Han hade något unikt men nådde inte ända fram”

Den bortgångne konstnären Carl Köhlers speciella författarporträtt ställs i dag ut över hela världen. Tack vare sonen Henrys enträgna kamp för att fadern äntligen ska få det erkännande han aldrig fick under sin livstid.

© 2019 Skånes Fria