Fria Tidningen

Jämställd filosofi vapen mot våldet i Mexiko

”I det här landet är det farligt att tänka själv”, säger Elí Bertolo som driver en grundskola i södra Mexiko. Med genusperspektiv och filosofi uppmuntrar han ändå barnen att tänka fritt. Så smider han ett mjukt och intelligent vapen mot Mexikos våldsröta.

– Om rymden är ett vakuum, då kan den ju inte finnas! ropar Aldo deux Gutierrez Sanchez upprört.

– Jo, den finns, annars skulle inte solsystemet eller månen heller finnas och vi skulle inte sitta här i kött och blod, argumenterar David Hermosillo Camacho, tio år.

– Nej, det är stjärnorna vi ser, inte rymden, replikerar klasskamraten Aldo deux Gutierrez Sanchez.

Ljudvolymen är hög på filosofilektionen, och klassen är inte överens om huruvida rymden existerar eller ej. Nästa ämne är ”vart tar ljuset vägen när man släcker lampan?” Tillbaka dit där mörkret kommer ifrån, eller genom ventilationssystemet tillbaka till elektricitetsfabriken?

Här, på Simone de Beauvoir-skolan i staden Juchitán i delstaten Oaxaca i södra Mexiko, jobbar eleverna annorlunda än i många andra skolor i Mexiko, där katederundervisning och machokultur är utbrett.

När Elí Bertolo startade skolan var målsättningen att barnen skulle vara så aktiva som möjligt i undervisningen. Han var också inspirerad av Simone de Beauvoirs idéer om jämställdhet mellan könen. Nu, 28 år senare, har barn till föräldrar som själva gått här börjat dyka upp på skolan.

Undervisningen är ett sätt att motverka det utbredda våldet i Mexiko, om än i liten skala, menar Elí Bertolo. Barnen har resonerat sig fram till att det är fel att slå, våldta eller mörda kvinnor. I norra Mexiko har våld och mord på kvinnor varit ett stort problem i flera år, samtidigt som president Calderóns krig mot narkotikakartellerna totalt skördat runt 34 000 dödsoffer.

Elí Bertolo hoppas att diskussionerna i skolan gör barnen till mindre våldsbenägna vuxna.

– När vi pratade om det här ropade alla barnen i kör att man inte får slå sin flickvän eller fru. En elev påpekade också att det är ett brott.

Elí Bertolo berättar att skolan är ensam om att låta flickor och pojkar ha likadana skoluniformer i stället för att flickorna vid en viss ålder byter shorts mot kjol. Sex-, sjuåringarna får byta leksaker med varandra – pojkar som leker bilverkstad och flickor som leker i köket byter plats. 

Barnen har också listat fördelar och nackdelar med att vara flicka respektive pojke, en nackdel med att vara flicka är att om du är ful så tycker folk inte om dig. En nackdel med att vara pojke är att du får mycket stryk.

– Det är ett sätt att hjälpa dem att tänka sig in i andras situation, och göra dem mer solidariska, säger Elí Bertolo.

Elva Sánchez Castilleros är lärare på skolan. Hon säger att hon alltid lägger sig vinn om att behandla flickor och pojkar lika samt att blanda grupperna när de gör grupparbeten.

– Under mina lektioner tar flickorna lika stor plats som pojkarna.

Mireya Orozco Ruiz har en tioårig son och en sjuårig dotter år på skolan. Hon har märkt stor skillnad i barnens uppträdande sedan de började skolan.

– De är jämställda både hemma och i skolan, och de säger inte längre ”han är sån för att han är pojke” eller ”flickor är såhär”. Och om vi åker till andra delar av staden där människor har det sämre ställt än vi så uppträder de inte annorlunda mot dem, det känns jättebra.

 

Vad har du lärt dig på filosofilektionerna?


David Hermosillo Camacho, 10 år:

– Vi har talat om hur man vet vad som är sant eller falskt. Till exempel om min vän Aldo säger att han har trillat, men det är inte sant för jag såg honom hela tiden och såg att han inte föll.

Frida Santiago Mijangos, 9 år:
– Jag har tänkt på det här när en vän berättar din hemlighet, det borde den inte göra om den verkligen är ens vän. Elis lektioner är bra, för han förklarar saker.

Alejandra Rasgado Cruz, 10 år:
– Jag har tänkt mycket på när vi pratade om vänskap, hur man vet vem som är ens vän.  Jag har två kompisar som jag kan berätta en massa saker för och jag vet att de inte kommer att berätta det för någon, jag känner mig trygg.

Nicole Bragana Cabrera, 10 år:
– På filosofin lär vi oss bra saker, som vad en vän är, och hur man ska göra i olika situationer.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Spansk strejk mot reformer

Spanien plågas av Europas högsta arbetslöshet och 22 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. I torsdags gick spanjorerna ut i generalstrejk i protest mot högerregeringens arbetsmarknadsreform. Facket vill se andra lösningar än inskränkningar i arbetsrätten.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu