Skivan som får folk att stanna upp | Skånes Fria
Skånes Fria

Skivan som får folk att stanna upp

När musikern Lina Johansson återvände till Malmö efter 10 år utomlands förvånades hon över det stora antalet hemlösa och tiggare. Hon bestämde sig för att något måste göras. Med hjälp av vänner lyckades hon få den skånska artisteliten att spela in en skiva till förmån för hemlösa. Alumaförsäljarna sålde slut på de första 2 000 exemplaren på en vecka.

Grundidén kom från Manu Chau som uppmärksammat ett socialt projekt i Argentina för personer med ett mentalt handikapp. För att hjälpa dem gjorde han en skiva med gatumusikanter i Barcelona, som sålde skivan och skänkte en del av förtjänsten till Argentina.

– När jag kom hem 2009 upptäckte jag att Malmö inte var vad det var när jag åkte för tio år sen. Jag såg många uteliggare och folk som tiggde och tänkte att om jag ska göra något så ska jag göra det här, berättar Lina Johansson.

Tillsammans med Rodrigo Lopez, Linda Oskarsson och Magnus Svenningsson startade hon föreningen och projektet Orkanen och inledde ett samarbete med Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) och Aluma. Artister raggades upp till stor del med hjälp av Magnus Svenningssons (känd från The Cardigans) telefonbok.

– Ja, det är det som är så härligt, har man bara en bra idé och ett bra kontaktnät så går allt! Jag vill verkligen visa det – att allt går. Själv kom jag hem utan ett rött öre på fickan, jag pluggar och gör det här vid sidan av, säger Lina Johansson.

Modellen är densamma som Manu Chaus och grundtanken är att ge hjälp till självhjälp.

– Det är därför som vi ber Alumaförsäljarna att köpa skivan, om de själva investerar ger det större avkastning. De köper en skiva för 20 kronor och säljer den för 80 kronor. De 20 kronorna går till andra projekt för hemlösa, bland annat ett fortbildningsprojekt för hemlösa som ABF ska hålla i, säger hon.

Skivan släpptes den 25 maj och på bara en vecka sålde man slut på de 2 000 första exemplaren. 2 000 nya är på väg och finns till försäljning när denna tidning trycks.

– Vi blev jätteförvånade, vi trodde aldrig att det skulle gå så bra. För det är så att i Sverige är vi duktiga på att skänka pengar till olika organisationer, men vi är sämre på att stanna upp och se vad som behövs göras här.

Men skivans syfte är inte att man ska ”gräva ner sig i misär” utan att visa på människan bakom statistiken som uppgår till runt 800 hemlösa i Malmö och 5 000 i Skåne.

– På bookleten har vi foto, namn och en mening om varje försäljare, vi vill att man ska se personerna och inse att det är ganska lätt att hamna på gatan i dag. Man behöver inte nödvändigtvis vara drogpåverkad eller ha ett mentalt handikapp för att allt ska falla samman, säger hon.

Mellan låtarna, som framförs av artister som Nisse Hellberg, Motoboy och Mikael Wiehe, besvarar fyra hemlösa personer frågan om vad mänsklig kärlek är och berättar om sina drömmar, minnen och tankar.

Projektet kommer med lite god vilja och donationer också att genomföras i Stockholm och Göteborg.

– Vi sträcker ut handen och ber företag om donationer och så gör vi nya skivor med nya artister och nya försäljare. Det är viktigt att det är och känns nära, säger Lina Johansson.

Rekommenderade artiklar

Gatukonst som väcker känslor

Klotter. Samhällskommentar. Skadegörelse. Konst. Utsmyckning. Fult. Fint. Gatukonst väcker känslor. Men frågan är om inte allt handlar om en enda sak när det kommer till kritan, nämligen vem tillhör staden? Om inte oss alla? Författaren, filmaren och fotografen Kolbjörn Guwallius vill få oss att öppna ögonen för en konstform som finns överallt omkring oss.

Insiktsfullt om sökande

Han är slav under pokern. Under sina egna drömmar. Och vilsen i en värld där han försöker leva kravlöst. Siddhartha Sebastian Larsson har skrivit en generationsroman som sätter fingret på livets viktigaste frågor.

Hallå där, Elin Hörberg...

...musiker och kulturarrangör som tillsammans med skådespelerskan Charlotte Libäck, driver ”Ditt liv är här” på Ribersborgs kallbadhus i sommar.

”Han hade något unikt men nådde inte ända fram”

Den bortgångne konstnären Carl Köhlers speciella författarporträtt ställs i dag ut över hela världen. Tack vare sonen Henrys enträgna kamp för att fadern äntligen ska få det erkännande han aldrig fick under sin livstid.

Ilska mot SD resulterade i seriebok

Dagen efter valnatten 2010 var det många som med stor frustration konstaterade att SD tagit plats i riksdagen. Samtidigt väcktes funderingar över alla dem som röstat. Skulle de kalla sig rasister? Vem är rasist egentligen? Fyra serietecknare i Malmö bestämde sig för att angripa ämnet från alla dess håll. Resultatet: Serier mot rasism.

© 2018 Skånes Fria