Skånes Fria

”Han hade något unikt men nådde inte ända fram”

Den bortgångne konstnären Carl Köhlers speciella författarporträtt ställs i dag ut över hela världen. Tack vare sonen Henrys enträgna kamp för att fadern äntligen ska få det erkännande han aldrig fick under sin livstid.

På Stadsbiblioteket i Malmö visas just nu ett 20-tal av Carl Köhlers författarporträtt av bland andra Kafka, Stig Larsson och Henry Miller.

– Han gjorde nog ett par hundra verk, vi har kvar 45 porträtt. Andra finns på muséer, gallerier och i privata samlingar, berättar Henry Köhler.

Carl Köhler närde ett starkt intresse för litteratur, i synnerhet fransk sådan. De flesta författare som han har porträtterat har han aldrig träffat, med undantag för Lars Forsell som han var bekant med.

– Han målade av de personer, ofta utifrån ett fotografi, som han kände starkt för och som hade säregna drag, antingen utseendemässigt eller andra egenskaper, som genialitet, galenskap eller sårbarhet. Han var intresserad av ansikten och han ville återge de känslor och tankar som de uttrycker, berättar Henry Köhler.

Carl Köhler verkade i en senmodernistisk tradition och han finns bland annat representerad i Nationalmuseums och Moderna museets samlingar.

Sedan Henry för ett par år sedan gjorde det till sitt uppdrag att uppmärksamma konstvärlden på faderns stora konstnärliga kvalitéer har erkännandet sakta men säkert växt fram.

– När pappa var 86 år gammal och hade drabbats av cancer skickade han brev till konstinstitutionerna men blev nobbad överallt. Inte för att han var dålig, men för att han inte var något namn. Det gjorde mig frustrerad och ledsen, sämre konstnärer än han har skattats högre. Det som pappa gjorde var så eget att det är värt att lyftas fram, säger Henry Köhler.

Han berättar att Carl Köhler kunde leva på sin konst, men att det ekonomiskt gick lite upp och ner. De sista 20 åren stod han utan gallerist och utan rätt kontakter.

– Konsten var hans allt, förutom familjen då. Han förstod att han hade något unikt, men han nådde inte fram. Han kände inte de där rätta personerna, den där statusgalleristen eller statusjournalisten som man behöver. För det spelar ingen roll hur duktig du är om du inte har kontakter. Därför är det viktigt för mig att han får det erkännandet nu istället, säger Henry Köhler.

Fakta: 

<h2>Utställningen visas på Stadsbiblioteket i Malmö, 17 juni–12 augusti.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gatukonst som väcker känslor

Klotter. Samhällskommentar. Skadegörelse. Konst. Utsmyckning. Fult. Fint. Gatukonst väcker känslor. Men frågan är om inte allt handlar om en enda sak när det kommer till kritan, nämligen vem tillhör staden? Om inte oss alla? Författaren, filmaren och fotografen Kolbjörn Guwallius vill få oss att öppna ögonen för en konstform som finns överallt omkring oss.

Skånes Fria

Insiktsfullt om sökande

Han är slav under pokern. Under sina egna drömmar. Och vilsen i en värld där han försöker leva kravlöst. Siddhartha Sebastian Larsson har skrivit en generationsroman som sätter fingret på livets viktigaste frågor.

Skånes Fria

Hallå där, Elin Hörberg...

...musiker och kulturarrangör som tillsammans med skådespelerskan Charlotte Libäck, driver ”Ditt liv är här” på Ribersborgs kallbadhus i sommar.

Skånes Fria

Hallå där, Shivan Ghafour...

...Malmöbo och popartist, som med 805 av folkets röster var tre poäng ifrån att ta sig till final i musiktävlingen Metro On Stage.

Fria Tidningen

Skivan som får folk att stanna upp

När musikern Lina Johansson återvände till Malmö efter 10 år utomlands förvånades hon över det stora antalet hemlösa och tiggare. Hon bestämde sig för att något måste göras. Med hjälp av vänner lyckades hon få den skånska artisteliten att spela in en skiva till förmån för hemlösa. Alumaförsäljarna sålde slut på de första 2 000 exemplaren på en vecka.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu