Hon utvisas ensam till Gaza | Skånes Fria
Skånes Fria

Hon utvisas ensam till Gaza

21- åriga Filasten Nagi har inte varit i Gaza sedan hon flydde därifrån för snart sex år sedan. Nu ska hon utvisas dit via Egypten, med provisoriskt pass och ett tillfälligt visum som hon själv inte har skrivit under.

– Det är hemskt. Jag är mycket orolig. De respekterar inte ensamstående kvinnor där. Jag har ingen familj i Gaza och inget sätt att försörja mig där, säger Filasten Nagi.

Hon läser andra året på gymnasiet vid Ekebyskolan i Osby och är snart färdig undersköterska. Men istället för att plugga sitter hon sedan två veckor tillbaka inlåst på förvaret i Åstorp. På en knastrig telefonlinje berättar Filasten Nagi att hon fått besked om att utvisningen ska verkställas på torsdag.

Hon berättar att hon som 16- åring flydde från Gaza tillsammans med sin pappa till Sverige. Efter trakasserier och hot från medlemmar i Hamas var familjen rädd för sitt liv. Hennes bröder, som varit politiskt aktiva, hade redan tidigare flytt till Sverige och i år tvingades hennes mamma och yngre syster att fly till Jordanien.

Eftersom Filasten Nagi var minderårig behandlades hennes och pappans ansökan om uppehållstillstånd i Sverige gemensamt. Familjen fick avslag men fortsatte att ansöka. Filasten Nagi lärde sig svenska på SFI och pluggade sedan vidare på gymnasiet. Efter det senaste avslaget beslutade Migrationsverket att hon och hennes pappa skulle utvisas. De ombads att återvända frivilligt, men när Filasten Nagi vägrade kördes hon av polisen till förvaret i Åstorp.

Hon berättar att hennes pappa ombads att söka visum åt henne och att han till slut gjorde det, eftersom Migrationsverket menade att Filasten annars skulle utvisas ensam. Trots att Filasten Nagi är myndig fick hon inte själv skriva på visumansökan, och nu skickas hon tillbaka ensam till Egypten, just med anledning av att hon är myndig. Pappan stannar kvar i Sverige tillsammans med Filastens minderåriga lillebror som kom hit efter henne.

Enligt migrationsverket har en person som blir myndig inte automatisk rätt till ny prövning om inte nya omständigheter har uppkommit. Och istället för att fira jul tillsammans med familjen ska hon nu vara ensam i Gaza.

– Jag vill hellre sitta inlåst här i tio år än att åka tillbaka. Jag har lärt mig det svenska språket och anpassat mig till kulturen. Det är islamister som styr där och de kommer inte att respektera mig.

Som stadslös palestinier ska Filasten Nagi utvisas till Egypten. Efter revolutionen har landet gått med på att ta emot palestinier för att sedan skicka dem vidare till Gaza. Filasten Nagi har fått ett provisoriskt pass och ett endagsvisum till Egypten. Men hon är orolig för att hon kan att hamna i egyptiskt fängelse.

– De släpper inte alltid in palestinier över gränsen. Det finns en risk att jag blir fängslad eller får vänta i flera månader vid gränsen innan jag blir insläppt i Gaza, säger hon.

Enligt Magnus Rosenberg, prövningsexpert på Migrationsverket, finns det brister i respekten för de mänskliga rättigheterna i Gaza och Migrationsverket är därför restriktiva med att utvisa dit. Endast nio personer har utvisats till Gaza under 2011.

– Våra beslut bygger på prövning i varje enskilt ärende, men generellt har vi en generös praxis när det gäller återvändande till Gaza på grund av situationen där, säger han.

Han menar att det i nuläget inte finns några hinder att verkställa utvisningar via Egypten.

– Gränsen mellan Egypten och Gaza är enligt våra uppgifter öppen sedan april och situationen i Egypten innebär i dagsläget inga hinder som vi ser det.

Madelaine Seidlitz, flyktingjurist vid Amnesty, är kritisk till att Migrationsverket utvisar människor till Gaza med tvång.

– På grund av den humanitära situationen där anser vi inte att det är lämpligt. För en ung ensamstående kvinna är situationen ännu svårare, säger hon.

I Osby har Filasten Nagis klasskamrater och lärare protesterat mot utvisningen och Khaled El Khalayli, socialdemokratisk kommunpolitiker i Helsingborg, har engagerat sig i fallet.

– Filastens fall är så extremt. Hon har inte fått göra en egen visumansökan. Hon har inte fått komma till tals i processen trots att hon nu är myndig, vi gör allt för att hon ska få stanna kvar, säger han.

Filasten Nagis tidigare gymnasielärare Janette Svensson är upprörd över att Filasten har låsts in i förvar och nu ska skickas tillbaka till Gaza.

– Hon gör så bra ifrån sig i skolan och det är verkligen en förlust för oss. Sverige går miste om en riktigt drivkraftig tjej och jag är mycket orolig över hur hon ska klara sig ensam i Gaza, säger Janette Svensson.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Skånes Fria