Hallå där, Freja Hallberg... | Skånes Fria
Skånes Fria

Hallå där, Freja Hallberg...

...producent på PotatoPotato som ligger bakom nya föreställningen Historia A, som fått stöd av bland annat Kulturrådet och Malmö kulturstöd för produktionen.

Vad är PotatoPotato?

– Vi är en grupp scenkonstnärer som vill att teater ska vara en självklarhet för alla eftersom vi upplever att det inte finns någon annan plats man kan bli så omruskad i sitt sinne som i ett teaterrum. Vi vill utmana vår publik och spela teater om angelägna frågor.

Berätta om föreställningen Historia A.

– Historia A är frukten av provokationen som föddes när vi läste SOU-rapporten ”kvinnor, män och jämställdhet i läromedel i historia” där det bland annat framgår att det i en av de vanligaste historieböckerna inte nämns en enda svensk kvinna efter år 1720.

På vilket sätt tänker ni er att historien har ändrats?

– Historia A är en föreställning som handlar om den delen av världshistorien som brukar gå en förbi, och hur vi idag hjälps åt att se till att ha det så. Bara för att vi idag har valt att censurera kvinnor i historieböckerna betyder inte det att det alltid har varit så. Det finns massvis av berättelser som berättats genom tiderna. Det är bara nu vi valt att prata om annat.

– Bara det faktum att Marie Curie fick två nobelpris tyder ju på att hon hade ett enormt stöd från allmänheten – män OCH kvinnor – när det begav sig. Men i dag vill vi gärna berätta berättelsen om en person som – trots att hon var kvinna – kunde forska, istället för att utgå ifrån att det var något självklart.

Varför är det viktigt att berätta en alternativ historia?

– När man pratar om historia vill man gärna nå en slags sanning, ett ”så var det” eller till och med ”så har det alltid varit”. Vi tror att det är viktigt att nyansera bilden av det som har hänt och få hjälp att på riktigt förstå att ”historia” bara är någons version av det som hände. Någon som inte visste allt, någon som mådde på en speciellt sätt, någon som var en del av ett sammanhang som påverkade vilken poäng berättelsen fick.

Vad är det bästa med föreställningen?

– Att man kommer att rusa hem och googla för brinnande livet när man kommit hem!

Rekommenderade artiklar

”Svårt att hitta kvinnor som kan spela”

Lotténe Greenslade driver Lotta-rock i Kristianstad under bannern ”Are you ready to rock?” Men trots att hon som ensam kvinna bestämmer vilka band som ska spela har hon svårt att boka kvinnliga akter. Nu efterlyser hon tjejer som spelar riktig rock till humana gage. Tajta coverbands som spelar rocklåtar är varmt välkomna.
– Jag har jättesvårt att hitta tjejer som spelar den här typen av musik, säger hon.

Bildberättelser i verklighetens gränsland

Cecilia Stanley är en av Skånes lovande unga serietecknare. Hennes grafiska noveller innehåller allt från betraktelser av människor i Malmö till historier från världens alla hörn och rör sig ofta i verklighetens gränsland. Hon räds varken livets stora frågor eller att uttrycka saker som många låter vara osagda. Även om många av hennes serier lockar till skratt är det ofta humor i lite svartare nyanser och hon beskriver träffsäkert vardagens små företeelser. Stanley skapar eftertanke, på många olika nivåer.

Frågan om svenskheten

Alla länder har någon form av nationell fråga, som ältas om och om igen i tidningarna och debattprogrammen år efter år. En fråga som finns i allas medvetande och som befolkningen inte får nog av. I Frankrike sägs det vara ”landets roll i världen” i Storbritannien är det ”vad är brittiskt?” och i Sverige är det ”hur ser de på oss?”. De här frågorna säger ganska mycket om mentaliteten i respektive land och kanske ännu mer om hur de olika befolkningarna ser på sig själva.

Nytt butiksfönster för böcker i Malmö

Poeten på Hörnet har slagit upp dörrarna vid triangeln i Malmö. En ny butik, där författare, i första hand de utan backning av stora förlag ska kunna boka plats och få en gratis arena för att sälja sina egna böcker.

Unik satsning på barnbiograf i Malmö

Kulturnämnden i Malmö har beslutat att utveckla filmutbudet i Malmö. Bland annat ska en tresalongsbiograf med 200, 80 respektive 70 platser etableras på Ängelholmsgatan, som bland annat ska hysa Folkets bio, samt landets första barnbiograf.

© 2018 Skånes Fria