Skånes Fria

Volontärer möter ökad hemlöshet

Hemlösheten ökar i Malmö. Enligt stadens senaste mätning är 1039 personer hemlösa – 139 fler än förra året. På Stadsmissionen i Skåne gör volontärer insatser året runt – men till jul hör extra många av sig och vill hjälpa.

På Café David i Malmö råder en andäktig tystnad. Luciatåget, med ljusdrottningen själv och sex skönsjungande tärnor, har ställt upp sig framför disken. Vid matborden och nedsjunkna i fåtöljer sitter frukostgästerna.

– Jag har varit med så länge att jag har sett det här förr, ska vi gå ut och ta en cigarett?

Vi möter Håkan, en stamgäst som delar sin tid mellan Malmö och Helsingborg. Han har byggt hus i sitt tidigare liv, och är därför mer lyckligt lottad än andra: Han vet hur man tar sig in i de flesta hus utan att göra alltför stor åverkan. I dag är han pensionär och igång med att ordna en kamratstödsgrupp.

– Folk blir lite mer givmilda till jul, plötsligt kom en kille och sa ”Här är tjugo kronor till en kopp kaffe”, säger han när vi undrar hur situationen förändras inför julen.

Håkan har tidigare varit med i en dokumentärinspelning, och har mycket att säga om hemlöshet. Politikerna hänvisar till att de inte kan uttala sig om enskilda fall, säger han, men med alla dessa hemlösa är det inget enskilt fall det handlar om. Han håller också fram den allt tuffare bostadsmarknaden som en viktig orsak till ökad hemlöshet. En vräkning av en 20–30-åring kan leda till att ytterligare en grupp kompisar, som inte syns i statistiken, hamnar på gatan.

Inne på kaféet fortsätter skönsången. Luciafirandet är en del av det julfirande som sträcker sig från advent till trettondagen.

– Vi firar allt som alla andra firar. Vi tycker att alla har rätt att fira det alla pratar om, för att man ska få lov att vara som vem som helst. Sen är det ganska trevligt och mysigt med, säger Therése Wihlborg, verksamhetsledare för Café David och de andra verksamheterna för vuxna hemlösa i Malmö.

På julafton är firandet måttligt och enkelt, så som många minns det från förr: julklapp, Kalle Anka klockan tre och så julbord. Det finns fler firanden för ensamma och hemlösa i Malmö, och de olika anordnarna försöker komplettera varandra.

– Har kyrkan en viss tid, har vi en annan. Vi har öppet hela dagen – till sju, tills nattjouren öppnar. Man kan gå rakt in där om man inte fått något boende, säger Therése Wihlborg.

Precis som under andra tillfällen under åren är det volontärer som arbetar under julfirandet.

Varför vill de jobba på julen?

– En del är med året runt och gör det för att knyta ihop säcken. Sen är det en del som bara kommer in vid jul, som inte har barn eller där barnen kanske är hos pappan vartannat år. Andra vill hjälpa till för att det är jul, göra en god gärning. För att det uppmärksammas så mycket med hemlöshet då, säger Therése Wihlborg.

I köket står Annette, en volontär som är här i dag för att baka. Sedan snart ett år är hon aktiv inom Stadsmissionens olika verksamheter, i Café David, men också inom projektet En öppen dörr (för kvinnor i hemlöshet), samt vid soppmässorna i Heliga Trefaldighetskyrkan på Eriksfält.

– För tre år sedan genomgick jag en dubbelsidig lungtransplantation. Det här är mitt sätt att ge tillbaka, för att jag fick en andra chans, säger Annette.

– Det bästa med att jobba som volontär är att få träffa alla dessa människor. Tilliten de visar. Det är så uppskattat det man gör, säger hon.

Fakta: 

• Skåne stadsmission är en stiftelse med verksamhet i Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg. Stadsmissionen har funnits i Malmö sedan 1916.

• Skåne stadsmission driver social och diakonal verksamhet samt näringsdrivande klädförsäljning och matservering.

• I Malmö driver Stadsmissionen Nattjouren, Stadsmissionshälsan och Tandhälsan, kafé David, stadsmissionens boende för kvinnor, Enter mötesplats samt stadsmissionens secondhand.

I Malmö finns också Skåne stadsmissions kansli.

• Om du är intresserad av att bli volontär kan du kontakta Stadsmissionen som erbjuder introduktionsutbildning för volontärer.

Källa: Stadsmissionen i Skåne

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tuff situation för papperslösa efter upptrappat polisarbete

Fler asylsökande har avvisas med nya metoder som provats ut av gränspolisen i Skåne. Försöksprojektet har bidragit till att drygt 35 procent fler har blivit tvångsutvisade under årets första fem månader jämfört med samma period förra året.

Skånes Fria

Ny klimaträttvis kampanj tar fart

Vilka får stå för uppoffringarna när världen ska minska sina klimatutsläpp? Insikten om att den rika världen försöker skjuta över sin del av skulden ligger till grund för en ny kampanj.

Skånes Fria

Kontantstopp oroar tågvärdar

Den första juni införde Skånetrafiken kontantfria bussar och tåg. Bakgrunden är att Arbetsmiljöverket sätter stopp för kontanthantering på bussarna – och att Skånetrafiken vill att samma regler ska gälla på tågen. Tågpersonalens fackliga företrädare fruktar däremot att kontantstoppet kommer att leda till fler hotfulla situationer på tågen.

Skånes Fria

Han vill göra ekonomi begripligt för alla

Ekonomer har ett sätt att hålla saker för sig själva, menar Håkan Sundberg. Under Sofielundsfestivalen provade han en enkel modell för mer begripliga samtal om ekonomi.

Skånes Fria

En samhällsförändring utanför vårt synfält

Attityder förändras med tiden – det som var otänkbart för föräldrarna kan vara helt odramatiskt för barnen. Det gäller till exempel tatueringar – och det håller på att hända med skönhetsingrepp. I en tidigare artikel konstaterade vi att marknaden för små såväl som stora skönhetsingrepp växer explosionsartat och att kontrollen av vem som får utföra dem är bristfällig. I den avslutande delen av Malmö Frias serie om skönhetsindustrin tittar vi vidare på den här samhällsförändringen – som än så länge tycks ske utan att forskare och beslutsfattare har någon tydlig bild av vad som händer.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu