Skånes Fria

Unik satsning på barnbiograf i Malmö

Kulturnämnden i Malmö har beslutat att utveckla filmutbudet i Malmö. Bland annat ska en tresalongsbiograf med 200, 80 respektive 70 platser etableras på Ängelholmsgatan, som bland annat ska hysa Folkets bio, samt landets första barnbiograf.

För att projektet ska bli verklighet ska kommunstyrelsen godkänna förhyrningen av biograflokalerna vid Möllevången och bevilja kulturnämnden ett ökat anslag för att förstärka kvalitetsfilmen med en miljon kronor samt förstärkning av anslaget till skolbioverksamhet med 1,5 miljoner kronor.

– Att göra denna satsning på filmstaden Malmö känns helt rätt i tiden. Att etablera en barnbiograf som är unik för Sverige är något som vi ser fram emot, säger Daniel Sestrajcic, ordförande i Malmö kulturnämnd.

Folkets Bio, som funnits i Malmö i 30 år, miste i höstas sina lokaler vid Sankt Gertrud. Folkets bio programsätter varje år 25–30 kvalitetsfilmer från hela världen, som aldrig annars skulle kunna visas i Malmö.

Att etablera en ny biograf på Ängelholmsgatan, i fastigheten Dimman 11, skulle innebära att Malmös filminfrastruktur förstärks med en tresalongsbiograf (200, 80 respektive 70 platser) och kringutrymmen med en total yta på 1 825 kvadratmeter. Hyran blir 1,6 miljonerper år plus driftskostnader på cirka 150000 kronor per år. Kulturförvaltningen ska stå för kontraktet som löper på 20 år.

Inflyttning för Folkets bio, som ska hyra lokalen av förvaltningen, beräknas till den 1 juli 2013. Folkets bio får 700000 kronor ytterligare i verksamhetsbidrag (från 1180000 kronor i år). Folkets Bio ska utveckla en barnbiograf i de nya lokalerna tillsammans med riksföreningen och Svenska filminstitutet.

Folkets hus och parker, som driver biograf Spegeln, får också ett ökat stöd på 300000 kr från 2013 för att utveckla filmverksamheten. Barn- och skolbioverksamheten behöver, enligt kulturnämnden, förstärkas i Malmö med en kommunal samordning av skolbion och en utvecklad mediepedagogik. Detta skulle innebära en satsning på totalt 1,5 miljoner kronor.

Kulturnämnden har också beslutat att uppdra åt förvaltningen att ta initiativ till ett samarbete mellan filmaktörerna i Malmö i syfte att hitta former för att utveckla publikarbete för kvalitetsfilm och lokalt producerade filmer samt att ta fram ett underlag för att skapa en filmfond i Malmö för lokal filmproduktion. Vidare ska en utredning göras för att se på förutsättningarna för att inrätta en tjänst som filmsamordnare som skulle arbeta tillsammans med näringsliv och turism.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SD gror ur maktlösheten på myllan

Svaret på Sverigedemokraternas framgångar är att ge möjligheterna åter till dem som inte längre har några, skriver Anna Maris.

Fria Tidningen

Ljudboken i ny form

Ljudbok på usb-sticka är framtiden. I alla fall om man frågar förlaget Andra världar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu