Skånes Fria

Nytt butiksfönster för böcker i Malmö

Poeten på Hörnet har slagit upp dörrarna vid triangeln i Malmö. En ny butik, där författare, i första hand de utan backning av stora förlag ska kunna boka plats och få en gratis arena för att sälja sina egna böcker.

–Det är klart att det kommer att gå med förlust. Men det kommer inte att gå back mer än om jag hade köpt en ny bil eller en päls för pengarna, säger ägarinnan och initiativtagaren Katarina Mazetti.

Poeten på hörnet är ett samarbete mellan författaren Katarina Mazetti, som äger lokalen och författarcentrum som i vanliga fall huserar på Hedmanska gården, vid Lilla Torg.

– Vi tyckte att det här var ett annorlunda sätt att nå ut till folk. Att ha en affärslokal är ett ett nytt grepp för att låta författare sälja sina egna böcker, säger Anna Ahlsmark på författarförbundet.

– Det sägs att 80 procent av alla texter som publiceras i dag går genom en Bonniers-redaktör. Det talar för sig självt, säger Katarina Mazetti.

Själv är hon mest känd för sin bok ”Grabben i graven bredvid” som har blivit översatt till 30 olika språk och spelas som teater i Paris och Barcelona. Hon säger att det är dags att ”ge någonting tillbaka”.

Katarina, som sedan 2008 blivit ett känt namn i Frankrike tycker att det satsas på kultur på ett helt annat sätt där och ville göra någonting själv här i Malmö.

Det råder ingen brist på intresse. Under februari och mars står redan Sohrab Ramini, Sigrid Combuchen, DN-krönikören och författaren Salomon Schulman, deckarförfattaren Karin Wahlgren, tidskriften Ordkonst och en poesitävling på Valentindagen på schemat.

Poeten på hörnet ligger på Södra Förstadsgatan 65, precis norr om Triangeln, kommer att hålla öppet cirka 15–19 på tisdagar, onsdagar och torsdagar. Man kan också boka lokalen för boklanseringar och lyrikaftnar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SD gror ur maktlösheten på myllan

Svaret på Sverigedemokraternas framgångar är att ge möjligheterna åter till dem som inte längre har några, skriver Anna Maris.

Fria Tidningen

Ljudboken i ny form

Ljudbok på usb-sticka är framtiden. I alla fall om man frågar förlaget Andra världar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu