Skånes Fria

Djurens rätt Malmö – nakna och starka

Människor i burgaller, studiecirkel och nakenaktion. Det är bara några av aktiviteterna som Djurens rätt Malmö planerar under det kommande året.

Lokalföreningen hade nyligen årsmöte, där bland annat verksamhetsplanen för året spikades. 2012 kommer att bli fullt av aktiviteter. Ordförande Sara Persson vill särskilt lyfta fram en studiecirkel som utgår ifrån Djurens rätts egna rapporter och som börjar den 6 mars. Första ämnet är äggindustrin.

– Alla är välkomna då. Det är bara kul om det kommer folk som inte är medlemmar.

Den 10 mars ska gruppen vara levande bok på Skurups stadsbibliotek och helgen den 14-15 april är det en regionsträff iMalmö för alla som är intresserade av djurrätt.

Inför påsken deltar Malmö i Djurens rätts kampanj mot burägg. Bland annat blir det en namninsamling riktad mot butikskedjor som köper ägg från burhöns. Medlemmarna kommer också att ställa sig på stan med en människa i ett burgaller, som ska symbolisera en höna i en bur. Förhoppningen är att förbipasserande ska få sig en tankeställare och sluta att köpa burägg. Gruppen kommer också att bjuda på äggfria kakor. På påskafton ska några klä ut sig till påskkärringar och bjuda på veganskt godis.

– När vi gjorde det förra året blev det väldigt uppskattat. Det är en lite annorlunda aktion där folk blir glada och där vi inte pekar finger, säger Sara Persson.

Under Kristi himmelfärdshelgen har Djurens rätt rikskonferens, dit några från Malmö kommer att åka.

Till sommaren hoppas Sara Persson att kunna ordna en grillkväll med brännboll och förhoppningsvis sponsrad vegansk mat att bjuda på.

Någon gång under året kommer man också att genomföra en ”Hellre naken än päls”-aktion, där medlemmar står utan kläder bakom en banderoll för att visa att de hellre är utan kläder än använder päls.

Det blir också aktiviteter på Försöksdjurens dag, Djurens dag, Vegetariska dagen och Pälsfria dagen, och troligen tillkommer fler idéer under året.

De har dessutom medlemsmöten var tredje vecka. Nästa blir den 29 februari, klockan 18 på Animalen.

Hur ser läget ut för Djurens rätt i Malmö just nu?

– Vi har närmare 1 100 medlemmar, så ganska många, och typ tio aktiva. Det kan låta lite i förhållande till 1 100 men det är en stark grupp. Man kan alltid räkna med dem. Vi vill väldigt gärna vara fler aktiva men samtidigt behöver vi inte vara så många för att kunna göra saker. Så läget inför året känns väldigt ljust, säger Sara Persson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu