Stöd till utsatta barn varierar stort | Skånes Fria
Skånes Fria

Stöd till utsatta barn varierar stort

Kommunernas hjälp till utsatta barn och ungdomar har blivit bättre sedan förra året. Det visar en enkätundersökning som Socialstyrelsen gjort. Men läget i Skåne varierar kraftigt.

62 procent av landets kommuner har till exempel en socialjour som är bemannad dygnet runt med socionomutbildad personal. Det är en ökning med 17 procent jämfört med året före.

I Skåne saknar dock Hässleholm och Osby detta stöd, och drygt hälften av kommunerna kan bara delvis erbjuda det. Det är oklart hur situationen ser ut i Höganäs, Hörby, Perstorp, Tomelilla och Östra Göinge.

 

Rekommenderade artiklar

Ny ekoby får 1,6 miljoner

Den planerade R:ekobyn i skånska Röstånga har just fått 1,6 miljoner kronor i Leader-pengar från EU.

Landets Fria

Karta visar hur Skånes stränder försvinner

Skåne är den del av Sverige som drabbas hårdast av stranderosion. Med stigande havsnivåer väntas än mer av kusten försvinna. Därför jobbar nu Sveriges geologiska undersökning (SGU) med att ta fram ny information om hur stränderna faktiskt ser ut – och var riskerna är störst.

”Vi är inte de enda som inte har råd”

I Marias familj ska omkring 15 000 kronor räcka till fem personer i en månad. Fattigdomen betyder både stress och skam. ”Jag kan inte bara tänka 'det här behöver jag', så tajt är vår budget.”

Från Svalbard till Lesotho

Jonas Åkerman har varit med och utvecklat halkvarningssystem i Bulltofta, stöttat övergången till marknadsekonomiskt jordbruk i Zambia och motbevisat geologiska ”sanningar” i Arktis. Nu hoppas han att fler ska rösta för en bättre miljöpolitik.

© 2018 Skånes Fria