Skånes Fria

”Jag har ingenting positivt att säga om GMO”

”GMO är inte en svår fråga. GMO är redan här och kontaminerar våra växter. Det leder till ökad kemikalieanvändning. Varför måste vi ta sådana risker?” Det säger Akiko Frid, ansvarig för GMO-frågan på Greenpeace.

Akiko Frid bor i Osby och är bland annat administratör för sajten hejdagmo.se.

– Jag har ingenting positivt att säga om GMO. Konsumenten får ingenting. Det är bara kemikalieindustrin som tjänar pengar på det här, säger hon.

Greenpeace har jobbat mot GMO internationellt sedan 1996. Det viktigaste argumentet för Akiko Frids del är att GMO hotar den biologiska mångfalden.

– Det har redan blivit mycket problem med majs i Mexiko till exempel, där majsen kommer ifrån. Många ursprungliga sorter har kontaminerats med GMO. Vi kan inte kontrollera det.

Ett annat argument gäller kemikalierna. Mer än 90 procent av de genetiskt modifierade grödorna är enligt Akiko Frid antingen resistenta mot ogräsmedel, eller producerar själva insektsgifter. Giftet dödar de insekter som försöker att äta av grödan, till exempel majs.

– Naturligtvis säger man från industrin att majsen inte är giftig för människor, men man kan inte veta långsiktigt. På grund av patentskyddet är det svårt för oberoende forskare att undersöka hur giftet påverkar djurs och människors hälsa, eller naturen.

Tanken med grödor som är resistenta mot bekämpningsmedel, är att fälten ska kunna besprutas så att allt utom själva grödan dör.

– I USA, där det odlas mycket GMO, används också mycket kemikalier, så att andra växter har blivit resistenta. De som bor i närheten av GMO-områden måste använda mycket starkare kemikalier för att ta hand om ogräs. Det är redan en miljöfråga i USA och Kanada, säger hon.

Greenpeace är emot en utveckling som innebär mer besprutning.

–Om du vill undvika kemikalier och gifter ska du inte äta GMO. De flesta genetiskt modifierade grödorna kommer från kemikalieindustrin.

Akiko Frid ser många positiva tecken just nu för kampen mot GMO. Hon berättar att en debatt pågår inom EU, eftersom vissa länder vill förbjuda kommersiell odling av GMO helt. Både Tyskland och Frankrike har gått från att vara GMO-vänliga till att säga nej. Även bland de skånska kommunpolitikerna finns ett intresse för att införa GMO-fria zoner.

– Inom EU är det inte så stor marknad och industrin är inte så aktiva längre. Många människor har också blivit mycket mer medvetna om riskerna med GMO, det har blivit lättare att prata om det. Även regeringen har satt som mål att servera mer ekologisk mat inom den offentliga sektorn och många kommuner har redan nått målet om 25 procent ekologiskt, säger Akiko Frid.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Genteknik kan ersätta olja

Enligt Mariette Andersson, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, kan genteknik vara bra för miljön. Hon vill hellre se en diskussion om produkterna som genmodifiering kan åstadkomma, än om tekniken i sig. 

Skånes Fria

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu