Bland lotusblommor och davidsstjärnor | Skånes Fria
Skånes Fria

Bland lotusblommor och davidsstjärnor

Fakta: 

<h2>Under sommaren publicerar vi en artikelserie om Skånes historia. Här skildrar skribenter från tidningens medborgarjournalistikprogram vitt skilda epoker, från 1500-talets häxprocesser till tiden när Malmö var Sveriges huvudstad.</h2>

Källor: Malmö Judiska Församlings hemsida http://www.jfm.se/kort-historik.html Arkitekterna som formade Malmö av Tyke Tykesson och Staaf Magnusson

Rekommenderade artiklar

Bland lotusblommor och davidsstjärnor

För över 100 år sedan grundades Malmö synagoga, stadens första icke-kristna gudtjänstlokal som med sin speciella arkitektur kom att spela en central roll i många människors liv.

Bybor stoppade utvisning

Utvisningen av Kadher, den man som Skånes Fria Tidning skrev om i nummer 21, har ställts in tills vidare. Efter att en grupp bybor från Borrby hjälpt honom överklaga upp till sista instans – Migrationsöverdomstolen – stoppades utvisningen.

”Opinion ska bryta blockaden”

Till melodin av Pippi Långstrump gled Ship to Gaza skeppet Estelle in i hamninloppet i Malmö i veckan. Kamerorna smattrade och besättningen omfamnades. För första gången går färden till Gaza från Sverige.

Att förlora nät kan vara olagligt

Fiskar kan känna både lidande och smärta. Det slogs fast i en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) år 2010. Men när det bryter mot djurskyddet att utsätta vilda fiskar för lidande är öppet för tolkning.

 

Östersjön rensas på spökgarn

Det har kallats ett av Östersjöns största miljöproblem. Förlorade nät som driver runt som spöken och fiskar i oändlighet. Nu ska en lösning hittas – i Simrishamn.

© 2019 Skånes Fria