Bland lotusblommor och davidsstjärnor | Skånes Fria
Skånes Fria

Bland lotusblommor och davidsstjärnor

För över 100 år sedan grundades Malmö synagoga, stadens första icke-kristna gudtjänstlokal som med sin speciella arkitektur kom att spela en central roll i många människors liv.

Malmö synagoga pryds av lotusblommor och davidsstjärnor och sticker ut från stadens övriga religiösa byggnader. Synagogan grundades år 1903, och var på den tiden den enda icke-kristna gudtjänstlokalen i Malmö. Speciellt för Malmö synagoga är att den är byggd i morisk stil. Synagogor i morisk stil är relativt ovanliga, eftersom många moriska synagogor förstördes under Kristallnatten år 1938.

Arkitekten bakom Malmö synagoga är John Smedberg, som levde 1851–1913. Smedberg har på många sätt satt sin prägel på Malmö stad. Utöver synagogan har han designat bland annat Johannesskolan, S:t Petri Läroverk, Stadsbibliotekets äldre del och Gamla Riksbankshuset.

Håller till i synagogan gör Judiska Församlingen, som idag har runt 650 medlemmar. Judiska Församlingen i Malmö grundades i slutet av år 1871 – ett år efter avskaffandet av den lag som bara tillät judar i Sverige att bosätta sig i Stockholm, Göteborg, Norrköping och Karlskrona. Innan Malmö synagoga byggdes hyrde församlingen olika lokaler som fick fungera som tillfälliga synagogor.

Under andra världskriget flydde många danska judar till Malmö och fann en fristad i Judiska Församlingen. Folke Bernadotte, ledare för Röda Korset och son till Prins Oscar Bernadotte, ledde aktioner som resulterade i att över 15 000 personer kunde räddas från de tyska koncentrationslägrena. Många dog strax efter att de kommit fram till Sverige. De begravdas på den judiska kyrkogården i Malmö, som har en särskild avdelning för människor som tvingats på flykt.

Det är i första hand under Sabbaten och de judiska högtiderna som församlingen kallar till gudstjänst i synagogan. Gudstjänsterna är ortodoxa, och har varit så sedan synagogan grundades. Ortodox judendom kännetecknas av att stor vikt läggs vid den judiska lagen, som man aktar sig för att göra alltför liberala och utsvävande tolkningar av.

Judiska Församlingen i Malmö tar dock inte ställning för den ena judiska inriktningen framför den andra. Man utesluter inte grundandet av synagogor med en annan inriktning än den ortodoxa, men minst tio procent av församlingens röstberättigade medlemmar måste hysa en sådan önskan för att det skall bli aktuellt.

Församlingen har inte för avsikt att sluta sig från resten av samhället, utan intar en varm och öppen attityd även gentemot människor som inte delar den judiska tron. Alla som är nyfikna är välkomna att besöka synagogan, viktigt att ha i åtanke är dock att man bör kontakta församlingen för att boka en tid och att endast grupper tas emot för studiebesök.

För den som är nyfiken på att lära sig mer om Malmö synagoga rekommenderas boken Templets sten föll på Föreningsgatan: Malmö synagoga 100 år. Författare är Jan Mark och Claes Fürstenberg och bilderna står Merja Diaz för. Om man vill läsa mer om John Smedberg, arkitekten bakom synagogan, rekommenderas boken Arkitekterna som formade Malmö av Tyke Tykesson och Staaf Magnusson.

Källor:

Malmö Judiska Församlings hemsida http://www.jfm.se/kort-historik.html

Arkitekterna som formade Malmö av Tyke Tykesson och Staaf Magnusson

Fakta: 

Under sommaren publicerar vi en artikelserie om Skånes historia. Här skildrar skribenter från tidningens medborgarjournalistikprogram vitt skilda epoker, från 1500-talets häxprocesser till tiden när Malmö var Sveriges huvudstad.

Rekommenderade artiklar

Bybor stoppade utvisning

Utvisningen av Kadher, den man som Skånes Fria Tidning skrev om i nummer 21, har ställts in tills vidare. Efter att en grupp bybor från Borrby hjälpt honom överklaga upp till sista instans – Migrationsöverdomstolen – stoppades utvisningen.

”Opinion ska bryta blockaden”

Till melodin av Pippi Långstrump gled Ship to Gaza skeppet Estelle in i hamninloppet i Malmö i veckan. Kamerorna smattrade och besättningen omfamnades. För första gången går färden till Gaza från Sverige.

Att förlora nät kan vara olagligt

Fiskar kan känna både lidande och smärta. Det slogs fast i en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) år 2010. Men när det bryter mot djurskyddet att utsätta vilda fiskar för lidande är öppet för tolkning.

 

Östersjön rensas på spökgarn

Det har kallats ett av Östersjöns största miljöproblem. Förlorade nät som driver runt som spöken och fiskar i oändlighet. Nu ska en lösning hittas – i Simrishamn.

© 2019 Skånes Fria