Skånes Fria

Utredning ska lösa miljömysterium

Miljöproblemen i Hanöbukten bör utredas. Det har Havs- och vattenmyndigheten nu beslutat. "Vi ser allvarligt på det här, men vi har inte full inblick i orsakssambandet", säger myndighetens generaldirektör Björn Risinger.

Skånes Fria Tidning rapporterade i somras när Region Skåne och länsstyrelsen beslutade om att larma regeringen om de oförklarliga miljöproblemen i bukten. Fisk hade börjat försvinna hösten 2010 och de få torskar som ändå fastnade i garnen var fylld av öppna sår och angripna av svamp. Först ett år senare började länsstyrelsen utreda miljöproblemet men konstaterade i somras att de inte visste vad det berodde på.

– Med de larm vi slog och de skador vi såg på fågelliv och fisk tycker jag att man skulle satt till stora resurser med en gång. Först nu inser de att de inte klarar av det och ber regeringen om hjälp, sa då fiskaren Ola Johansson till tidningen.

Nu meddelar alltså Havs- och vattenmyndigheten att de är beredda att utreda orsaken till miljöproblemen ytterligare. Anledningen till att åtgärder inte aviserats är att orsaken fortfarande gäckar forskarna.

Det enda myndigheten kan konstatera är att liknande problem även går att finna längre upp i Östersjön.

– Vi behöver undersöka och mäta mer men det är både dyrt och svårt eftersom vi hindras av att vi inte kan se i havet.

Havs- och vattenmyndigheten har därför ansökt om pengar från regeringen för att kunna påbörja utredningen. Magnus Appelgren är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. Ett av de forskningsinstitut som i så fall kommer att kopplas in för att söka svaret på vad miljöproblemen beror på.

– Det är lurigt och oroväckande. Om det är något som kan sprida sig ytterligare är det viktigt att åtgärda det i tid. Vi hoppas att regeringen tar det på allvar, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alfåglarna blir drastiskt färre

Hanöbukten

Mellan 2009 och 2011 minskade antalet övervintrande alfåglar i Hanöbukten från 17 100 till 7 100. Ett tecken på att Östersjön inte är i balans, enligt zoologen Leif Nilsson som har gjort inventeringen.

Skånes Fria

”Skiten kommer ifrån land”

Hanöbukten

Fiskaren Olle Viberg är förbannad. Havs- och vattenmyndighetens (Hav) utredare har föreslagit ett stopp för torskfisket i fiskezon 25. En åtgärd utan verkan, enligt fiskaren. ”Det här kan inte lösas ute till havs”, säger han.

Skånes Fria

Ingen lösning på Hanöbuktskrisen

Hanöbukten

Såriga och döda fiskar. Brunt vatten och ett djurliv som tagit till flykten. Något händer i Hanöbukten men ingen vet vad. En ny utredning har sjösatts men det lär dröja innan det blir tal om någon återställd miljö. ”Det finns ingen snabb lösning på det här”, säger Mats Svensson från Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

Skånes Fria

Hotfullt inför planer på flyktingboende

I byn Östra Vemmerlöv på Österlen har entreprenören Åke Nilsson bestämt sig för att anlägga ett transitboende i en gammal skola. Men i byn gror missnöjet.

Skånes Fria

Fiskar på nattklubb är olagligt

Fiskarna i det akvarium som i 28 år använts i Kulturbolaget KB:s klubblokal i Malmö utsätts för lidande. Det konstaterade länsstyrelsens djurskyddsenhet i veckan.

– Det känns jätteskönt, säger Lena Lindström, etolog på Djurens rätt.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu