”Supportrarna blir stigmatiserade” | Skånes Fria
Skånes Fria

”Supportrarna blir stigmatiserade”

Mordhot, tvångsbussningar och bengaler. Veckans fotbollsderby mellan Malmö FF och Helsingborgs IF har skapat stora rubriker. "Svårigheten ligger i att inte bagatellisera eller skruva upp bilden av våldet", säger idrottsforskaren Aage Radmann från Malmö högskola.

Men skruva upp bilden av oroligheterna är precis vad kvällspressen gör, menar forskaren. Enskilda individers beteende får representera ett stort kollektiv och genom mediedrevet framställs många supportrar som oförnuftiga idioter vilket stigmatiserar hela supporterkulturen.

– Det gör att det är väldigt lätt att sätta in hårda repressiva åtgärder och testa olika sätt att utöva social kontroll på.

Ett exempel på det var när Malmö FF:s supportrar skulle transporteras i specialchartrade bussar till veckans derbymatch i Helsingborg. Tvångsåtgärderna togs bort först efter att de båda supporterföreningarna presenterade alternativa färdvägar till matchen. Polisen gav då ”förtroendet att marschera till arenan utan tvång på busstransport”, som man skrev i ett pressmeddelande.

– Bryter en enskild individ mot lagen straffas alla supportrar. Det hade aldrig kommit på fråga med någon annan grupp i samhället.

Bussningen var en konsekvens av ett antal händelser i fjol. Bland annat då en 18-årig MFF-supporter sprang in på plan och knuffade domaren under en av förra årets derbymatcher, enligt Aage Radmann. En händelse som skapade rubriker i hela landet och som även fick statsminister Fredrik Reinfeldt att uttala sig. Mediedrevet kring händelsen skapade ”moralpanik”, menar Aage Radmann.

– Det var en idiotisk handling och i ett fotbollssammanhang också farligt eftersom matchen fick avbrytas. Ofta förstoras enskilda händelser upp och åtgärderna som sätts in är då inte i proportion till vad som faktiskt hänt.

I veckans match användes bengaliska eldar och en banderoll hängdes ut från en av läktarna med ett mordhot mot fotbollsspelaren Simon Thern. Som en direkt konsekvens valde klubbledningarna för båda lagen att beordra sina spelare att inte tacka supportrarna och polisen var enligt tidningen Kvällspressen minuter från att stoppa matchen.

– Att sådana händelser bevakas av medierna är så klart bra, det svåra är att hitta rätt balans och att problemen inte överdrivs. Hade matchen blivit avbruten skulle det drabbat alla och inte bara de som hängde upp banderollen.

Att händelser kring fotboll särskilt ofta tar spinn i medierna handlar om en speciell logik, menar Aage Radmann. Ett drama ska iscensättas och nyheter säljas.

– Jag brukar kalla det huliganpjäsen där händelser ofta delas mellan det onda och det goda, vi och dem. Mycket som rör supportrarna handlar om huliganism, även om medierna också skriver bra saker om den positiva supporterkulturen.

En medielogik som kommit att stigmatisera och demonisera många av fotbollssupportrarna. Något som kan bli farligt, menar Aage Radmann.

– 1989 blev 96 fotbollssupportrar ihjälklämda under en match i den så kallade Hillsboroughkatastrofen i England. Många av supportrarna ska fortfarande ha levt när polisen stängde dörrarna. Nästan alla var under 21 år.

Fakta: 

Hillsboroughkatastrofen

Enligt polisen var det supportrarna som var skyldiga till katastrofen men den 12 september i år, 23 år senare, slog en oberoende utredning fast att supportrarna var oskyldiga. Däremot ansågs polisen ha begått flera grova fel i samband med olyckan. De ska också ha skyllt ifrån sig på supportrarna för att mörka sina egna misstag. Utredningen kom till skott efter påtryckningar från anhöriga.

Källa: Brittiska dagstidningen The guardian

Rekommenderade artiklar

Skåne i botten i jämställdhetsliga

Trots årtionden av informationskampanjer och olika politiska styrmedel är det fortfarande kvinnorna som tar ut lejonparten av föräldradagarna. Det visar en färsk rapport från Försäkringskassan. ”Vår slutsats är att om man har som mål att man vill att föräldrapenningen ska bli mer jämställd, då behöver man göra fler förändringar av typen 'reservera mer tid'”, säger Sofie Cedstrand.

Bevakningsföretaget G4S i strålkastarljuset

Ett brev adresserat till företaget G4S har nu skrivits där kommunfullmäktiges ordförande i Malmö ber företaget att förklara sin verksamhet på ockuperat territorium i Palestina. Samtidigt pågår en kampanj för att få Region Skåne att se över sina avtal med företaget.

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

© 2018 Skånes Fria