Skånes Fria

Skåne värst drabbat av barnfattigdom

Nästan vart femte barn anses leva i ett ekonomiskt utsatt hem i Skåne. Det är mer än i något annat län. Och den fattigaste tiondelen har blivit fattigare, enligt Rädda barnens rapport som kom i veckan. De som har det sämst har inte fått del av någon välståndsökning, säger Agneta Åhlund på Rädda barnen.

Mellan 2009 och 2010 har andelen barn som anses växa upp i fattiga hem minskat marginellt från 13 procent till 12,7 procent i hela landet. På många håll i Skåne är siffrorna långt högre än riksgenomsnittet, även om det minskat något, även här. I Malmö var det nästan en tredjedel – 32,7 procent – av alla barn som fick växa upp i ekonomiskt utsatta hem 2010. I Landskrona var det 24,7 procent. De båda städerna har den största andelen barnfattigdom i hela landet. Men även kommuner som Bjuv, Perstorp och Helsingborg finns i det absoluta bottenskiktet. Tapio Salonen är författare till rapporten och professor i socialt arbete på Malmö högskola.

– Det som är förvånande är att det ligger på så höga nivåer. De allra flesta familjer har fått det bättre de senaste åren men rapporten visar att alla inte får del av det ökade välståndet.

Varför så många familjer lever under fattiga förhållanden just i Skåne är inget som rapporten går in på men Rädda barnen vill nu få ett grepp om orsakerna till att vissa kommuner klarat sig bättre än andra.

– Vi ska försöka följa olika kommunala exempel, vi vet att kommunerna har olika förutsättningar men det kan vara många olika faktorer som påverkar, säger Agneta Åhlund.

Katrin Stjernfeldt (S) är kommunalråd i Malmö med ansvar för skola, trygghet och välfärd.

– Mycket handlar om arbetsmarknadspolitik och inkomstfördelning, Försämrar man trygghetsförsäkringarna hamnar fler med försörjningsstöd och då får vi fler fattiga föräldrar. Vi har tagit bort alla skolavgifter och tagit bort avgiften på dagis för de allra fattigaste men jag tror inte det finns något kommunalt verktyg som kan utrota barnfattigdomen.

I Stockholm har fattigdomen minskat från 21 procent till 14,4 procent sedan 1991. I Malmö har den ökat från 25 procent till 32,7 procent. Varför har inte Malmö lyckats bättre?

– Stockholm har en annan befolkningsstruktur. Bostadspriserna är högre vilket gör att de med lägre inkomst har svårt att hålla sig kvar. Kommunen kan lindra, lappa och laga och se till att verksamheterna är tillgängliga också för dem med låga inkomster, men själva inkomstutjämningen är svår att rå på.

I rapporten framgår också att det är stora skillnader mellan kommunerna. Lägst andel barn som växer upp i fattiga hem i Skåne är det till exempel i Lomma som ligger på 4,4 procent. Även mellan de olika stadsdelarna i kommunerna är skillnaderna stora. I Rosengård i Malmö lever till exempel 62,3 procent av barnen i fattigdom. I Husie 11,4 procent.

– Ända sedan början av 1980-talet har vi sett en större inkomstojämlikhet i det svenska samhället. Det gör att den relativa fattigdomen kan anses ha ökat även om den absoluta fattigdomen nu kan ha minskat något marginellt, säger Tapio Salonen.

Att så många som 12,7 procent av alla barn anses växa upp i fattigdom är alarmerande menar Agneta Åhlund.

– Det handlar om 242 000 barn i utanförskap. Många unga har idag väldigt komplicerade strategier för att klara sig. De ljuger om varför de inte kan gå på bio, om vad de gjorde på sommarlovet eller varför de inte kan vara med i basketlaget. Barn som växer upp i utanförskap riskerar också att bli vuxna i utanförskap.

Fakta: 

<h2><span>I Marias familj ska omkring 15 000 kronor räcka till fem personer i en månad:&nbsp;<a href="http://www.skanesfria.nu/artikel/95562"><span>”Vi är inte de enda som inte har råd”</span></a><span><br></span></span><span></span></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöfarliga ämnen hotar grundvattnet

Skånes Fria Tidning publicerar första delen av två i en artikelserie om gift och miljö. Här listar vi bland annat de tjugo farligaste platserna i Skåne och undersöker vilka gifter som förekommer. I nästa nummer publiceras uppföljningen av tidernas miljöskandal – BT kemi i Teckomatorp.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu