Musikal för en värld utan gränser | Skånes Fria
Skånes Fria

Musikal för en värld utan gränser

Efter två år har Asylmusikalen äntligen premiär den 20 december på Bastionen i Malmö. No border musical gör en tillbakablick från framtiden och berättar om hur det är att vara asylsökande i Sverige och möta asylsystemet i dag. Dels det sorgliga och svåra och dels kampen som pågår dagligen för att göra vardagen lite lättare.

Gruppen består i dag av ett 40-tal personer som har träffats två-tre gånger i veckan. Musikalen har skapats i ett samarbete mellan Asylgruppen och Teater Interakt. De skrev manuset tillsammans med vänner och bekanta med statusen ”papperslösa ungdomar”.

– Vi ser fram emot premiären, det ska bli spännande, säger Kim Hansson och Tofan Azimi, och avslutar varandras mening.

– Jag är redo nu, säger Iltaf Khodady stolt på engelska.

Arbetsprocessen har tagit tid och gruppen har lärt sig många saker på vägen. De har tagit vara på allas erfarenheter där var och en har fått göra det de vill, sjunga, dansa, agera, med mera. Alla har hjälpts åt, brytt sig och lärt känna varandra under lång tid. Det har också varit viktigt att skapa en trygghet i gruppen, en grundförutsättning för att vilja vara med och bli uppbackad, menar Kim.

Gruppen har varit som en familj med många vänner och människor som bryr sig, berättar Tofan.

– Känslor som ibland har kommit upp under arbetet har påverkat en. Jag har blivit ledsen och arg, men då kommer någon och frågar mig, varför är du ledsen? Varför är du arg? Då berättar jag och sedan blir det bättre, säger Iltaf.

Iltaf Khodady fick höra om musikalen genom en person som hjälpte honom att komma bort från gatan. Han hade då varit på resande fot i cirka tre års tid. Från Afghanistan genom Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland, Italien, Frankrike, Belgien, Tyskland och Danmark. Efter många svårigheter som oönskad migrant, och några språk rikare, kom han slutligen till Sverige. Musikalen har varit viktig för Iltaf. När han är där tänker han inte på sin familj.

– Jag mår så bra av att spela. Ibland drömmer jag att jag dansar och är glad, sedan vaknar jag och det känns bra. Vi har roligt, det är enkelt när man tror att man kan. Jag är redo nu, säger Iltaf.

Tofan Azimi hittade till Asylmusikalen genom Asylgruppen, som även var de som hjälpte honom när han kom till Malmö. Han gick dit några gånger och gillade musiken och att berättelserna handlade om hans liv.

– Musikalen berättar om våra erfarenheter. Den visar de svårigheter vi bemöter, orättvisorna, lagen, hur vi blir behandlade. Det är för många som inte vet, inte ens vad Dublinförordningen är för något, säger han.

– Det sitter här, fortsätter Tofan och tar sig över bröstet, det är tungt. Jag vill visa att jag har ont men att det också känns bra. Vi säger våra repliker på scen, det är jobbigt men samtidigt känns det lättare.

Kim Hansson spelar också i musikalen. Några roller är mer specifika, som gränspolis och handläggare på Migrationsverket, andra visar på en grupps utsatthet och perspektiv.

– Ju fler som får en personlig relation till någon som är papperslös, desto mer benägna är de att göra skillnad. Att inte acceptera att vissa människor är mindre viktiga än andra. Alla kan göra små saker. Det kan inte längre vara på det sätt det är. Framtiden kan vara annorlunda, säger Kim.

– Det är svårt för mig att förstå alla svårigheter, vad det innebär att leva som papperslös, men för var gång vi står på scen, förstår jag mer och på olika sätt. Känslan av maktlöshet när du inte når fram till dem som bestämmer, den känner även jag på scen. Tillsammans har vi mycket kunskap för att våga tro på det vi gör, det tror jag, fortsätter hon.

Det är många som har svårt att föreställa sig en värld utan gränser men genom musikalen kan gruppen överdriva och göra sig förstådd på andra sätt. Berättelserna berör känslomässigt genom sång och dans.

– Något som överraskat mig har varit att trots att vi spelat många av scenerna hundra gånger så berör de oss fortfarande och får oss att gråta. Vårt material väckor mycket känslor, säger Kim.

Inför premiären känner Tofan stolthet. Han är inte nervös och han ser verkligen fram emot premiären.

– Jag har lärt mig mycket, som språket och andra erfarenheter. Innan hade jag en annan dröm. Nu har jag upptäckt att jag tycker om att sjunga. Man känner sig stark, att vi är många, berättar Tofan.

Redan nu har musikalen fått positiv respons från olika håll. Det är många som är nyfikna på föreställningen och decemberföreställningarna är redan utsålda. Planen är att eventuellt ha en påsk- och sommarturné. Mycket kan hända men gruppen är kvar, även om de på olika håll skapar nya projekt, och har hur många idéer som helst.

– Det känns jätteroligt, storslaget, inför premiären. Vi har jobbat så himla länge, det har varit viktigt och roligt. Jag vet inte om vår berättelse har berättats tidigare men ur ett samhällsperspektiv är det viktigt att förstå idén om att framtiden kan vara på annat sätt, avslutar Kim.

No border musical spelas till och med den 16 januari. Läs mer på gruppens sida på Facebook.

Fakta: 

Om Asylgruppen

Asylgruppen i Malmö är en ideell organisation. Sedan 1991 jobbar de med och för asylsökande och gömda flyktingar. De ser detta som en del av den globala kampen för frihet, jämlikhet och solidaritet. Tills denna vision förverkligats arbetar de praktiskt för att förändra livssituationen för de som drabbas av Sveriges restriktiva flyktingpolitik.

Källa: Asylgruppen

Dublinförordningen

Dublinförordningen är en EU-förordning, som innebär att om man har kommit in i EU med visum från ett annat EU-land eller har varit i ett annat EU-land, så får man inte söka asyl i Sverige. I stället ska man överföras till det andra EU-landet.

Källa: Asylnytt-bloggen

Rekommenderade artiklar

Skåning i Tim Burton-land

I januari har Tim Burtons senaste film Frankenweenie svensk biopremiär. Österlenbon Chris Maris är en av dem som jobbat med projektet och han fick faktiskt träffa den berömda regissören – med blodindränkt kaninhuvud…

Verkstäder som skriver historia

Kulturverkstäderna på Österlen där nya och gamla svenskar lär känna varandra samtidigt som de skapar något har blivit en stor succé.

Landets Fria

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

© 2018 Skånes Fria