Skånes Fria

Tusen serier i tusen rum

Nya lokaler, en vandringsutställning och bokplaner. Det har hänt en hel del inom mångfaldsprojektet Tusen serier sedan Skånes Fria Tidning sist skrev om det i november.

Tusen seriers mål är att bredda den svenska seriekulturen och göra den ”lite mindre svensk”, berättar en av projektledarna, Mattias Elftorp. Bland annat jobbar man med workshops, utställningar och egen utgivning. Det blir lättare nu efter en flytt till egna lokaler i början av december. I lokalen Tusen rum i Mitt Möllan på Claesgatan 8 i Malmö kommer projektet att kunna ordna egna utställningar och även bjuda in olika grupper att ha workshops på plats.

Projektledarna har just fått besked om att de även får stöd för egen bokutgivning, som kommer i gång under våren. Några av de första seriealbumen görs av Amalia Alvarez, Marco Leal, Aida Ghardagian, Bekim Gasi, Mauritz Tistelö och Stef Gaines.

Dessutom kommer utställningen Inga gränser, tusen serier att visas på olika ställen i framför allt Skåne men också andra delar av Sverige.

Mattias Elftorp är även projektledare för seriefestivalen Altcom som hölls i Malmö i november med omkring 20 000 besökare.

– AltCom var mycket lyckat! Allt funkade som det skulle, de internationella gästerna trivdes, mycket folk kom till försäljningstältet och jag vet åtminstone några av de lokala serieskaparna som hittade nya intressanta serier de aldrig hade hört talas om och blev intresserade av. Och det var just det mötet mellan den svenska och internationella seriekulturen som jag var ute efter, så jag är mycket nöjd.

Mest minnesvärt var när arrangörerna mötte upp några av de serbiska deltagarna efter vernissagen för Tusen serier och C’est bon kultur.

– Det första som händer är att Danijel Savovi plötsligt står utan kläder och poserar med statyn på Möllevångstorget. Då kände man att seriefestivalen hade börjat på allvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Scensuccén i Landskrona lever vidare

I september satte Scenariot upp sin första föreställning på Landskrona teater, ungdomspjäsen Och däremellan lever vi. Föreställningen bygger på teatergruppens gamla dagböcker och ifrågasätter bland annat normer om genus, sex och normalitet. Nu ska den förhoppningsvis visas på fler ställen – och gruppen jobbar även vidare med nya verk.

Skånes Fria

Svensk-ugandisk filmstafett en succé

Under året har skolelever i Mbale och Malmö gjort filmer tillsammans i ett projekt som gått över förväntan. Den här omgången har nyligen avslutats men det blir troligen fler filmstafetter mellan länderna framöver.

Skånes Fria

”Förvånad att hen var så het potatis”

Författaren Jesper Lundqvist gav i början av året ut Sveriges första barnbok med könsneutrala pronomen. Nu ser han tillbaka på ett år fyllt av debatt, medieuppmärksamhet och glädje.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu