Skånes Fria

Så blir det skånska kulturåret 2013

Skånes Fria Tidning har blickat in i framtiden med hjälp av de ansvariga på kulturverksamheter runt om i Skåne. Vi frågade dels vad de gör 2013 och dels på vilket sätt de hoppas att det ska göra världen till en bättre plats. Deras svar täcker in allt från eftertanke till skratt, från First aid kit till nya klubben Drag'n disco.

Moomsteatern, Malmö

Sandra Johansson, producent

1. Våren 2013 spelar vi Gökboet. Gökboet har legat på Moomsteaterns bord i många år, i väntan på rätt tid och rätt ensemble. De där frågorna som vi tycker om att väcka: Vem är normal och vem är onormal – och vem avgör i vilken kategori du eller jag faller in? Vi tycker om att ifrågasätta "maskineriet", peta i det trygga och fundera över om allt det där fina kanske bara är en burk Valium? Vi har inget emot att vara en liten McMurphy i Omsorgens Sverige!

Hösten 2013 är det dags för Mannen utan riktning – baserad på Dantes Den gudomliga komedin – av och med Nina Jemth och Pelle Öhlund. I Mannen utan riktning tar nio skådespelare med er på Dantes resa genom inferno och paradis, i sökan efter livets riktning. Föreställningen är brutalt vacker, poetisk och komisk – om längtan efter sammanhang, om kärlek och avsaknad av kärlek, om rädsla och viljan att gå vidare. Mannen utan riktning kan ses som ett modernt drömspel, en vandring in i ett universum där musiken, bilderna och historien skapar en väv av illusioner och rum för nattsvart humor.

2. Moomsteatern är en teater. En självklarhet kanske? Men Moomsteatern får fortfarande ofta höra: "Vad roligt för dem att de får spela teater" eller "Vilken insats ni gör, ni som jobbar med dem".

De? Här pratar vi helst om Vi.

Det är oerhört viktigt att vi lyfter bort funktionshindret när Moomsteaterns skådespelare står på scenen. För visst är det så att om man bryter ner begreppet funktionshindrad så skulle man kunna säga; att vara hindrad att fungera i relation till sin omgivning. Följaktligen vore det både respektlöst och oprofessionellt att hindra kollegorna den arena där de faktiskt får stå i centrum, utan funktionshinder. På vår scen, med sin mångåriga erfarenhet och utbildning, är det skådespelarna som är experterna. Det blir att betrakta som en "bonus" för vår publik att upptäcka att våra skådespelare under sin yrkesidentitet har en funktionsnedsättning. Moomsteaterns skådespelare är inte funktionshindrade som spelar teater, de är skådespelare med funktionshinder. Skådespelare först. Vi hoppas att de som besöker Moomsteaterns föreställningar upplever just detta. Att de ser Människan. Både här inne och där ute.

Ystads konstmuseum

Ýrr Jónasdóttir, konstmuseichef

1. År 2013 kommer vi att fokusera extra mycket på museets konstsamling och att tillgängliggöra den. I slutet av mars öppnar vi utställningen Aspelin & Aspelin. Det blir ett konstnärligt möte mellan Gert Aspelin (född 1944) och Karl Aspelin (1857-1932). En målerisk dialog mellan farfar och sonson som varit verksamma i olika tider med olika konstuppfattningar. En liten resa i svensk konsthistoria. Till hösten intar Malmöbaserade Marie Andersson tredje våningen med fotografiska installationer. Samtidigt på andra våningen presenterar vi en retrospektiv utställning med Edna Hinnersson.

2. Med ett underbart hus och konstnärer som våra viktigaste samarbetspartners kan vi erbjuda unika möjligheter till möten, reflektion, tolkning, fördjupning och kunskap. Det konstnärliga perspektivet är en viktig dimension i förståelsen av vårt samhälle. Vi hoppas att, genom att ge förutsättningar till en bredare världsbild, kunna öka människors tolerans och acceptans så att vi tillsammans kan skapa en lite bättre och vackrare värld!

Landskrona stadsbibliotek

Annika Liljengren, bibliotekarie

1. Under 2013 jobbar vi med teman som ”tanter och farbröder”, ”sagor och fantasy”, ”havet” och ”fest”. Under våren får vi, den 29 januari, besök av Nina Björk som med sin senaste bok gör upp med konsumtionssamhället. Den 9 mars diskuteras kulturtanten av Eva Söderberg – forskare vid institutionen för humaniora, Mittuniversitetet – samt Uffe Berggren – journalist och författare, i baggaget en färsk masterexamen i etnologi med en uppsats om kulturtanter. Den 4 april kommer Nene Ormes och den 29 april kommer programledaren och författaren Johanna Koljonen. Både Nene och Johanna kommer att prata om fantasy.

2. Vi hoppas att vårt program ska väcka tankar, ge kunskap och locka till skratt!

Mejeriet, Lund

Jens Almqvist, programansvarig projektledare och producent

1. Mejeriet kommer fortsätta att vara en av regionens mest spännande scener för musik, film, teater, samtal och klubb. Det som hittills är klart för 2013 är bland annat First aid kit, Gunhild Carlings egna swingklubb Red hot club, Graveyard och Mikael Wiehe.

2. Mejeriet har som mål att arbeta med såväl den unga lokala scenen som den professionella, nationella och internationella scenen, alltid med utgångspunkt att arbeta för ett jämlikt kulturklimat där det finns plats för alla röster.

Neon gallery, Ystad

C-G Thosteman

1. Vi fortsätter vår nya profil mot ett intimare möte mellan människor, hemma hos oss. Vi försöker ordna händelser i vår lokal som har förmågan att gå från våra och besökarens personliga erfarenheter till konstens erfarenheter och tillbaka till alla oss själva igen – nu öppnare, ärligare, allvarligare, än nyss. Vi går från det lilla till det lilla: sällan öppet, få besökare, och utökar värdet utifrån mötena.

2. Vi kommer att tolka det politiska på klassiskt sätt som ett uppdrag att vara emot. Emotet gäller inte bara regeringens tydliga krav på att kulturen bara får vara till om den stöttar tillväxtekonomin; det gäller också tanken på konsten som alltigenom en del av trivselkonsumtionen. Vi tror istället konsten handlar om förändring, och vi tror förändring är möjlig. Vi är först ut.

Kulturhuset no.13, Näsum (Bromölla kommun)

Troels Kirk

1. Inte så mycket är klart för 2013 häruppe än. Det enda färdigplanerade just nu är konstrundan i påsk. Jag ställer ut mina tavlor, och som något nytt också diorama (modellbyggen i skala 1:12 som en sorts 3d-målningar). Vi hoppas på en konsert i oktober med världsberömda jazzbandet Hot Club de Norvége, men har inget datum eller kontrakt än.

2. Att göra världen till en bättre plats är exakt vad kultur rör sig om. Att ge folk upplevelser och röra om lite känslor i en känslokall materialistisk värld är viktigt – så länge vi håller borta politiker, kulturchefer, museumskuratorer, etcetera…

Inkonst, Malmö

Ellinor Gylling, marknadsförare, och Jennie Järvå, verksamhetsledare

1. Vi kommer att fokusera mer på vår kärna 2013, det vill säga det konstnärliga utvecklandet och utforskandet. Vårt mål är att arbeta mer med residens, där konstnärer av olika slag får möjlighet att skapa unika verk.

En ambition är att blanda olika konstformer mer och även bjuda in data- och tv-spelskulturen i huset. Inkonsts ambition är också att ta större plats i samhällsdebatten och snabbt fånga upp aktuella ämnen, antingen genom samtal eller genom att låta olika konstutövare experimentera med frågeställningen. Vi kommer även att sätta ännu mer fokus på vårt normvidgande arbete inom musikscenen.

I vår anordnar Inkonst till exempel arrangemang om tv- och dataspel som förändrar världen tillsammans med projektet Spelkultur i Skåne.

Vi fortsätter det normvidgande arbete som påbörjades i höstas med festivalen Curious. Inkonst kartlägger jämställdheten på scen, vilken typ av musik som spelas och ställer krav på externa arrangörer.

Några specifika programpunkter i början av våren är till exempel den nya klubben Drag’n disco som kombinerar drag med dj:ande samt Kontra-musiks tioårsjubileum.

2. Vi hoppas med vårt arbete och det program vi presenterar att skapa bättre utrymme och möjligheter för fler grupper att synas inom kulturen, inte minst genom det projekt vi startar upp till våren för att vidga normerna inom musikvärlden. Mycket av den kultur vi presenterar bryter gränser och skapar diskussion, som vi hoppas ger publiken nya insikter och kunskaper, som i sig kanske gör världen lite bättre dag för dag...

Doc Lounge, Lund

Ina Hydbom, projektledare 

1. Doc Lounge fortsätter att hålla till på Mejeriet i Lund och under 2013 kommer vi även fortsätta att visa nya spännande dokumentärfilmer av hög kvalitet för Lundapubliken. Vi kommer jobba hårt för att hitta fler intressanta kringarrangemang under våra events och se till att besökarnas upplevelser blir ännu bättre.

En av höjdpunkterna på programmet är bland annat prisbelönade och kritikerrosade Call me Kuchu (regi: Malika Zouhali-Worral och Katherine Fairfax Wright). Programmet är inte helt satt än men för uppdateringar hänvisar jag till www.doclounge.se/lund

2. Genom att erbjuda kvalitetsdokumentärer om många olika ämnen från hela världen, hoppas vi på Doc Lounge Lund att detta ska öka medvetandet och intresset om vad som händer runt omkring oss, både lokalt och globalt.

Borrby bokby

Gunnel Ottersten

1. Inriktningen för kommande år är att hålla butikerna öppna – mer än det egentligen finns kunder för. ;) En idé är att kunna erbjuda kontorsplatser i butikerna. En förhållandevis billig hyra för kontorsplats mot att man hänger ut "öppetflagga" och tar emot de kunder som eventuellt kommer. Bokbyns butiker håller öppet och ensamföretagare kan komma ut! Win-win helt enkelt.

Vi fortsätter hålla våra bokhelger första helgen i varje månad. Butiker och gallerier är öppna både lördag och söndag och vi erbjuder någon form av samling någon av kvällarna under helgen. Författarbesök och samtalskvällar finns planerade. Ännu kan vi inte släppa namnen på dem som kommer men det finns en kalender på borrby-bokby.se Där kommer allt att dyka upp!

2. I september besökte jag som Bokbyns representant världskonferensen för Booktowns. Vi samlades i Paju, en stad någon timme norr om Seoul, två mil från Nordkorea. Devisen för kongressen var "One Asia through books". Det var oerhört gripande att höra Kim, mannen som ansvarade för den stora bokmässan som pågick samtidigt, tala om hur de i Sydkorea drömmer om att böckerna skall kunna bli bron till "våra bröder i norr".

I Borrby Bokby arbetar vi också med böcker. Vi vill – och tror faktiskt – liksom koreanerna att böcker kan bygga broar mellan människor, böcker kan förena och böcker kan väcka nytt liv i ett humanistiskt synsätt, bortom de kalla materialistiska och ekonomiska drivkrafter som fått stor plats i och mellan människor. Vi hoppas kunna bidra till att världen blir mer av utbyte av tankar, känslor och liv och mindre att själviskhet och hårdhet.

Moriska paviljongen, Malmö

Ozan Sunar, vd och konstnärlig ledare

1. Programmeringen inför 2013 är i full gång men vi är inte redo att gå ut med programmet.

2. Vi hoppas på att kunna fortsätta vara en varm, dynamisk och spännande mötesplats som samlar hela Malmö under ett tak.

Wanås konst, Knislinge

Elisabeth Millqvist, verksamhetschef och konstnärlig ledare

1. 2013 fylls av lek och allvar. Wanås konst fortsätter visa konst som besökaren blir aktivt engagerad i. Två konstnärer är inbjudna att göra nya konstverk: vi introducerar ett nytt konstnärskap i Sverige, Marilá Dardot, och lycka står i fokus genom Jeppe Heins utställning. Jason Diakité gör barnbokspremiär i barnboken som också presenteras i konsthallen med bilder av Maria Bajt och vi fördjupar oss med Återblick på samlingen med ett antal specialvisningar – Konstkonversationer. Säsongsvernissage blir söndag den 19 maj och utställningarna pågår till den 27 oktober.

2. Jeppe Hein tar ett nytt steg i sitt konstnärskap med fokus på lycka. Han ställer frågan "Vad är lycka för dig?" och erbjuder ett tillfälle att stanna upp och tänka med hans egna ord "a moment of being "right here right now"". Den eftertanken tror vi gör världen till en bättre plats och kanske ger ett tillfälle att se och le.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Augustvinnare vill lyfta Norrbotten

Barn & Ung

Ann-Helén Laestadius pratade både samiska och meänkieli i sitt tacktal för Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Landets Fria

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu