Skånes Fria

Billigare solceller framtagna

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram en ny solcell som öppnar för billigare och effektivare solceller. Den nya tekniken, där nanotrådar används, kommer att presenteras i nästa nummer av tidningen Science.

– Det kommer bli mycket billigare för gemene man att använda solceller i framtiden eftersom nanotekniken, jämfört med annan teknik, kräver mindre material och har högre verkningsgrad, säger Magnus Borgström, en av forskarna bakom den nya studien.

Forskarna vid Lunds universitet har utvecklat en process där nanotrådar fungerar som antenner som suger åt sig solljuset och på det sättet skapar elektricitet. Rätt storlek är helt avgörande för att trådarna ska kunna absorbera så mycket ljus som möjligt och lundaforskarna har lyckats hitta och konstruera en diameter på trådarna som är i det närmaste ideal.

Trådarna blir väldigt effektiva, och har därmed hög verkningsgrad, eftersom de både fångar upp det direkta solljuset och det som strålar runt om.

– Vi har gått från i stort sett noll till 13,8 procents verkningsgrad på fem år, och jag hoppas att vi kan dubblera den siffran om fem år till.

Än så länge har forskarna bara lyckats göra framgångsrika experiment i labbet, men enligt Magnus Borgström är det bara en tidsfråga innan solceller med det här materialet kan framställas i större skala. Han räknar med att tekniken så småningom kommer att användas i de stora solcellsanläggningarna i södra USA, Spanien och Afrika.

– Just nu är det svårt att gissa när materialet kan komma ut på marknaden. Alla vill ha svar på den frågan, men ni får vänta ett tag till på ett vettigt svar.

Långt mindre än en procent av världens el- och energiproduktion kommer i dag från solteknik. Magnus Borgström tror att nanotekniken kommer bidra till att öka den siffran rejält i framtiden.

Nanoteknologi betecknar teknik med en storlek lämpligt mätbar i nanometer – en längdenhet som motsvarar en miljarddels meter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vindkraftsbolagen flyr från Skåne

Förnybar energi

Att utveckla den egna energiproduktionen är en viktig del i att nå Skånes klimatmål. Men Skånes Fria Tidnings granskning visar att vindkraftsbolagen börjat vända regionen ryggen. "Det blir svårare att uppnå målen för utbyggnaden av förnybar energi", säger Göran Fagerström på länsstyrelsen i Skåne.

Skånes Fria

Stiltje för vindkraft till havs

Förnybar energi

Det finns en stor potential för framtida havsbaserade vindkraftsparker utanför Skånes kuster. För att de ska kunna bli verklighet efterfrågas nu gynnsamma stödsystem av samma slag som redan finns i Tyskland och Storbritannien.

Skånes Fria

”Inte bara för entusiaster”

Förnybar energi

De är få men de finns. Pionjärerna som tagit saken i egna händer och börjat producera sin egen förnybara el. "Jag vill kunna inspirera fler", säger Ola Persson som för ett och ett halvt år sedan installerade solceller på sitt villatak i Lund.

Skånes Fria

Eldsjälar satsar på solel

Förnybar energi

Inget av de stora elbolagen har börjat satsa på storskaliga solcellsanläggningar. I bräschen går i stället det lilla företaget Österlenvind AB. Strax innan årsskiftet drog de igång den största anläggningen i landet. "Det är vi idealister som får ta de första smällarna", säger Ola Jönsson, vd för företaget.

Skånes Fria

Sverige tappar fart i energiomställning

Förnybar energi

Både Tyskland och Danmark har satt ambitiösa klimatmål som gör att Sverige riskerar att halka efter i energiomställningen. Medan svenska politiker avvaktar siktar andra på 100 procent förnybar energi.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu