Öppet hus i skrivarstugor | Skånes Fria
Skånes Fria

Öppet hus i skrivarstugor

Hur ska litteraturen hitta ut från finrummen? Det funderade författaren Jeanette Thelander från Hästveda på. I veckan arrangeras lösningen: en Litteraturrunda i hela Skåne.

– Jag har märkt bland människor jag träffar och även bland mina egna vänner att de blir lite rädda när jag nämner litteratur. ”Jag kan inget om litteratur” brukar de säga och undviker litterära sammanhang, säger Jeanette Thelander.

Hon tycker att konstrundan är ett bra exempel på hur konsten har hittat vägen till allmänheten och kom på idén med att arrangera en litteraturrunda, där läsarna får möjlighet att träffa författare under olika avslappnade former.

– Alla gillar ju en bra historia och fler borde få ta del av det. Brist på litteratur är livsfarligt. Om man inte läser får man också svårt att uttrycka sig, säger hon.

Förslaget presenterade hon på Författarcentrum Syds årsmöte förra året och i veckan drar arrangemanget igång. Under två dagar kan du besöka författarnas skrivarstugor, höra poesi bland trädtopparna och se hur din favoritförfattare skriver sina böcker.

Litteraturrundan är indelad i tre områden: Söderslätt, Norra Skåne och Österlen. I Hästveda berättar Elisabeth Brännström om landsbygden som populär mordplats inom litteraturen. Björn Ranelid öppnar upp sin skrivarstuga i Kivik. Sägner och folkliga traditioner står i fokus i Trädhuset i Hovdala där Per Gustavsson arrangerar barntillåtna och barnförbjudna programpunkter. Häxan och författaren Eta Christensson läser dikter i utbyte mot en runa på Höörs bibliotek och Suzanne Mortensen, författare till serien Dickens detektivbyrå, signerar böcker på antikvariat Pslinden i Åhus där det också ordnas skattjakt.

– Vi arbetar i princip med nollbudget och programpunkterna bygger på författarnas egna initiativ. Vi vill koncentrera oss på landsbygden där många författare redan bor eller har sina skrivarstugor. I städerna händer det redan så mycket, säger Jeanette Thelander.

Förhoppningen är att avdramatisera bilden av författarna och skrivandet.

– Många författare vill vara lite hemliga för att inte bryta magin. Men nu har författaryrket ändrats och man förväntas uppträda inför en publik och vara allmänt utåtriktad och spirituell.

Att ta del av litteratur kan också vara ett sätt att lösa problem menar Jeanette Thelander.

– Genom att ta del av andras berättelser kan man hitta lösningar i livet och slippa uppfinna hjulet själv.

Under helgen kan skrivarsugna även få en chans att komma igång med skrivandet. På Bjärsjölagård håller författare skrivarworkshop och speedcoaching. Jeanette Thelander menar att alla kan skriva.

– Alla bär på minst en bok – sin egen berättelse. Sedan kanske andra bär på fler, men svårare behöver det inte vara.

– Jag tror att arrangemanget kommer att växa med åren. Jag förstår inte varför ingen har kommit på idén tidigare, säger Jeanette Thelander.

Litteraturrundan arrangeras den 27–28 april. Hela programmet finns på http://www.litteraturrundan.se

Rekommenderade artiklar

De lever livet som vikingar

Ska ni ner och klä ut er igen? Kan folk fråga när Annette Fredin hon är på väg till sin täppa på Fotevikens friluftsmuseum för att leva sitt vikingaliv.

Landets Fria

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

Skarhult skriver in kvinnorna i historien

8 mars

Historieböckerna är fulla av män som krigar och styr. I boken Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott, fyller forskarna ett hål i den svenska historien.

Tältaktion flyttade till Migrationsverket

Tältaktion

Tältaktionen i Malmö mot utvisningarna till Afghanistan fortsätter. I veckan bytte demonstranterna Jesusparken mot gräsmattan utanför Migrationsverket i Jägersro.

© 2018 Skånes Fria