"Nu ska vi nå världsherravälde" | Skånes Fria
Skånes Fria

"Nu ska vi nå världsherravälde"

Ersätt brottningen i wrestling med ord och du har metaforbrottning. I den nya underhållningssporten möts ordkonstnärer på scenen och överträffar varandra i att skapa metaforer, ackompanjerade av improviserad livemusik.

Sporten har levt ett undanskymt liv i Malmös perifera kulturkretsar de senaste tio åren. Ett tiotal personer har uppträtt på hemmafester, avskilda industritomter och små festivaler. Men nu ska den spridas över resten av Sverige.

– Vi har förädlat konceptet och fått pengar från Allmänna arvsfonden för att sprida metaforbrottningen vidare. Nu ska vi nå världsherravälde, säger Henrietta Sjöberg, en av projektledarna på Dunkelbyrån i Malmö som driver workshops och arrangerar shower i metaforbrottning.

Turnén börjar i helgen i Malmö med en workshop för ungdomar mellan 18–25 år. De nybakade metaforbrottarna uppträder sedan på Far i Hatten på lördagen. I juni drar Dunkelbyrån vidare för att hålla kurser i Göteborg och sedan står Stockholm, Umeå, Örebro, Uppsala, Norrköping och Jönköping på tur under hösten. Henrietta Sjöberg menar att alla kan vara med på metaforbrottning.

– Om du inte är så bra på metaforer kan du göra karaktären tillsammans med någon annan eller vara med och improvisera musiken till showen, säger hon.

Själv började hon intressera sig för metaforbrottningen för två år sedan när en vän tog med henne på ett uppträdande. Sedan dess är hon fast.

– Det är så maxat. Brottarna går in i roller på scen. Det är färgglada kläder, livfulla karaktärer och obskyra uppträdanden i pauserna med allt från balett till folksång.

Vinnarna koras av en jury som bedömer metaforernas kvalité och hur publikt framträdandet är.

– Vinnaren brukar vara den som får publiken med sig. Om de buar och hejar, eller drabbas av en häpen tystnad, ger det poäng, säger Henrietta Sjöberg.

Fakta: 

<h2>Metaforbrottningsgalor arrangeras i Malmö den 4 maj 21 på Far i Hatten i Folkets Park, den 8 maj 23.30 på Inkonst och den 12 juni på Moriska Paviljongen.</h2>

Rekommenderade artiklar

Hon är pingvinernas språkrör

2041 ska fördraget som förhindrar exploatering av Antarktis förnyas. Lundabon och Antarktisambassadören Bella Papadopoulou Dobrowolska är tillbaka från sin expedition till Antarktis, fast besluten om att rädda kontinenten.

De lever livet som vikingar

Ska ni ner och klä ut er igen? Kan folk fråga när Annette Fredin hon är på väg till sin täppa på Fotevikens friluftsmuseum för att leva sitt vikingaliv.

Landets Fria

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

© 2018 Skånes Fria