Debatt


Tannie Nyboe
  • Skånes Frias illustratör Minna Svensson ger sin bild av veckans debatt.
Skånes Fria

Kapitalismen kan inte lösa miljökrisen

De existerande politiska systemen har misslyckats när det gäller att lösa globala miljöproblem. Huvudorsaken finns i systemens inbyggda tillväxtlogik som omöjliggör en nödvändig omställning till ett system som inte överutnyttjar våra gemensamma resurser. För att lösa den eskalerande klimatkrisen är det därför nödvändigt att göra upp med den kapitalistiska ekonomin. En uppgörelse som inte kan förväntas komma från det parlamentariska systemet, men som måste komma från krafter utifrån. Det skriver veckans debattör miljöaktivisten och miljöplaneraren Tannie Nyboe.

Från politiskt håll är svaret på framtidens samhällsutveckling grön tillväxt – man investerar i mer miljövänliga teknologier framför fossila och det implementeras marknadsbaserade verktyg för att hantera minskning av växthusgaser och andra miljöproblem. Men idén om grön tillväxt som ett hållbart alternativ har två stora problem. För det första förutsätter ökad ekonomisk tillväxt en växande produktion av varor och gods oavsett om den är svart eller grön. Den ökade tillväxten har ännu inte visat sig möjlig att frikoppla från en stigande resursförbrukning och tar därför inte hand om det centrala problemet – överutnyttjandet av våra sammanlagda naturresurser. För det andra är det nu uppenbart att marknadsbaserade styrmedel som handeln med utsläppsrätter inte har förmått stoppa den fortsatta ökningen av utsläpp av växthusgaser.

För 40 år sedan kom rapporten ”Gränser för tillväxt” som för första gången satte diskussionen om tillväxtens begränsningar på den politiska dagordningen. Slutsatsen i rapporten var att ”Om den nuvarande växttakten i världens befolkningsmängd, industrialisering, förorening, matproduktion och resursuttömning fortsätter oförändrat kommer gränserna för tillväxt att nås inom tidsramen för de närmast 100 åren.”

Det mest sannolika resultatet kommer att bli ett ganska plötsligt och okontrollerbart fall i både befolkning och industriell kapacitet. Förutsägelserna från den gången om utvecklingens avtryck på ekosystemet har visat sig hålla och behovet av en uppgörelse med den kapitalistiska ekonomins tillväxtlogik har blivit än mer aktuell.

En hållbar omställning kräver därför en ekonomi som inte har tillväxt som inbyggd förutsättning utan en ekonomi som täcker ett bredare område än endast ökade konsumtionsmöjligheter. En hållbar ekonomisk omställning måste också inkludera sociala och miljömässiga parametrar.

Nödvändigt för en sådan ekonomi måste vara att den är lokalt förankrad och att den tar sitt avstamp i en demokratisering av de lokala resurserna för att skapa gemensamt ägande och förvaltning. Frågan är om en sådan omställning kan göras innanför det existerande systemet?

En bärkraftig omställning kräver radikala strukturella systemändringar, det innebär också ett brott mot den härskande politiska diskursen. För dagens inriktning på tillväxt produceras och upprätthålls av de bärande krafterna inom det parlamentariska systemet, där både höger- och vänsterfalangen argumenterar för den kapitalistiska ekonomins oumbärlighet.

För även om vänsterfalangen historiskt varit kritisk mot kapitalismen, har den i dag i stort sett accepterat kapitalismens marknads- och tillväxtlogik och byggt in dessa logiker som en grundsten i deras egna politiska analyser. På det parlamentariska planet är det i dag därför inte markanta skillnader mellan vänster- och högerpolitik när det handlar om viljan att skapa en bärkraftig omställning.

Omställningen måste komma från gräsrotsrörelserna och lokala grupperingar som i teori och praktik kastar sig över olika omställningsprojekt. Exempel på sådana projekt finns det många av, från övertagande av åkrar där monokulturbaserad massproduktion omstruktureras till lokal matvaruproduktion och fabriksövertagande där arbetarna återtar makten över sina egna arbetsliv - till självförsörjande ekobyar och lokala matföreningar.

Projekt som alla har potential att driva på riktningen mot en brytning med den härskande regimen och mot en bärkraftig omställning.

Fakta: 

Om debattören

Tannie Nyboe är miljöaktivist och miljöplanerare. Under klimattoppmötet COP 15 i Köpenhemn var hon en av två talespersoner för klimataktionsnätverket Climate Justice Action. Efter protesterna dömdes hon till fyra månaders fängelse för uppvigling. I veckan som gick medverkade hon i en debatt i Lund tillsammans med bland annat Harvardprofessorn Lawrence Lessig under rubriken ”Is democracy under threat”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu