• Taket på en av Krageholms ladugårdar är numera täckta av solceller. Dessa producerar el för en tredjedel av gårdens behov, ibland mer. Planer finns på att sätta upp solceller på ännu en ladugård.
Skånes Fria

Solen får gården att gå runt

På Krageholm slott och gård utanför Ystad pryder 636 kvadratmeter solceller sedan i våras taket på en av ladugårdarna. Solcellerna kan producera en tredjedel av den energi som går åt på gården, och blir det något överflöd säljs det vidare.

Krageholm är inte ett av Lantbrukarförbundets Framtidsföretag, men arbetar på liknande sätt som de lantbrukare som får stöd genom projektet. De har på eget initiativ bestämt sig för att delvis bli självförsörjande på förnyelsebar energi.

- Vi hade tänkt sätta ut ett gårdsvindkraftverk först, men fick blankt nej från kommunen. Så vi bestämde oss för att satsa på solceller istället. Inköpskostnaden är ungefär densamma, de kräver inget underhåll och det är ingen som retar sig på dem, säger Christer Pålsson som är ansvarig för jordbruket på Krageholm.

Solcellerna på ladugårdstaket är direktkopplade till gårdens elsystem, och ska kunna producera runt en tredjedel av de 3000 kilowattimmar som gården förbrukar på ett år. Men sedan cellerna invigdes i maj har de producerat mer el än beräknat, och överskottet har man kunnat sälja vidare. Krageholm säljer sin överblivna el till Bixia, ett företag som specialiserar sig på att köpa in förnyelsebar energi av småskaliga producenter runt om i landet.

- Det blir en liten sparbössa på sikt. Om 2-3 år räknar vi med att ha betalt av inköpskostnaderna och då kommer de bara att ge vinst.

Christer Pålsson hoppas att fler lantbrukare hakar på trenden med solceller på taken, och menar att det är en typ av energiutvinning som passar bra i Skåne, där det är dåligt med vattenkraft och kan vara svårt att få tillstånd för vindkraftverk.

- Det är den renaste sortens ström vi producerar, och bland den minst energikrävande. Vi kommer alltid behöva el, och det fossila kommer att ta slut så småningom. Då är det bra att vi har möjligheter att ta vara på solenergin.

Under invigningen i maj gästades gården av jordbruksminister Eskil Erlandssson som talade om vikten av att satsa på förnyelsebar energi, och då och då hör någon av sig för att få tips på hur solcellsmontering går till. Under kommande år hoppas Christer Pålsson kunna sätta upp lika många solceller på den andra ladugården.

- Sedan hoppas vi bara på sol på dagarna och regn på nätterna, så att åkrarna får vad de behöver också.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ersättningskött blir allt mer populärt

Utbudet av vegetariska frysta produkter ökar, och med det försäljningssiffrorna runt om i landet. På Ica Tuna i Lund tror man att debatten om vår köttkonsumtion är motorn i utvecklingen.

Skånes Fria

Kött utan avlivning – det nya gröna alternativet

En önskan om att producera mat som gör gott både för miljön och för djuren är vad som driver personerna bakom Skåneföretaget Anamma. De senaste åren har deras sojafärs, korvar och biffar erövrat Sverige. Skånes Fria besökte ”veggoköttfabriken” i Simrishamn.

Skånes Fria

Ovanligt att bli spärrad från kön

Malmö mot diskriminering (MmD) driver Ibrahim och Khader Almasris ärende. Om samtal mellan parterna inte återupptas senast den 20 augusti lämnar de in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt. 

Skånes Fria

"Jag känner mig kränkt och diskriminerad"

Ibrahim Almasri har stått i kö hos Boplats Syd i tre år, och har varit på några lägenhetsvisningar. Men i februari tog det stopp, då han först blev otrevligt bemött på en visning och sedan fick veta att han har spärrats från bostadskön i två år. Nu anmäler han MKB för etnisk diskriminering.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu