Allt för laget | Skånes Fria
  • Filmen Crime City love följer personer som brinner för sporten roller derby.
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
Skånes Fria

Allt för laget

För tre år sedan togs de första stapplande stegen med rullskridskor. I dag är sporten Roller Derby en elitsport och det Malmöbaserade laget Crime City Rollers ett av Europas bästa lag. Nu har dokumentären Crime City Love premiär där filmaren Klara Levin följt fyra av spelarna sedan starten.

Det är höga ljud i sporthallen. Gummihjulen skriker till i kraftiga svängar. En tackling i sidan och hon är framme, poäng till ena laget, publiken jublar. Det är inte svårt att förstå tjusningen med Roller Derby. Att titta på en match gör de flesta förtjusta av adrenalinet, av stämningen. Filmaren Klara Levin började följa några personer när Malmölaget Crime City Rollers (CCR) precis hade startat.

– Det var på en filmfestival 2010 som jag träffade Salli ”Muffa” som senare kom att bli ordförande för Crime City Rollers. Hon berättade att de tänkte starta upp något coolt i Malmö som hette Roller Derby och att det var något jag borde filma. Flera månader senare råkade jag springa in i ett gäng av det då alldeles nybildade laget CCR som skulle träna på ett parkeringshustak. Jag såg deras utrustning, flippade kläder och målmedvetenhet och vilja och tänkte att det här kan bli en film!

Sporten var ny i Sverige och laget nystartat. Idag är Roller Derby en elitsport och många i laget satsar allt på att träna och spela. Under de här första åren har Klara Levin filmat fyra spelare som blev förälskade i sporten.

– I filmen möter vi AlottaRiot som vill träna derby sju dagar i veckan och som vill vara huvudtränare för laget men som samtidigt måste hinna med sin familj. Vi möter Fenix som sätter sporten före allt men som råkar träffa Pookey som spelar derby i Paris. Vi möter Bobicat som vill ”utveckla mitt alterego till en elak djävul” och så nybörjaren Ann, BitterFit som drömmer om att få komma med i laget överhuvudtaget.

Under filmens gång får vi följa spelarnas kärlek till sporten och utmaningarna det kräver. Det finns många hinder i vägen när vuxna kvinnor satsar hundra procent på sitt intresse som dessutom är en sport.

– Kvinnorna i filmen gör något som tyvärr fortfarande är unikt för vuxna kvinnor. Samhällets reaktioner lät inte vänta på sig och de möter många fördomar och förminskande kommentarer.

I filmen får vi bland annat följa BitterFit under hennes första bout. Med stjärnan på hjälmen är hon jammer – den som ska ta poäng. Hon glider fram, tacklas och tar sig igenom packet. Hon tar poäng och får kramar. Roller Derby är en sport, men också en subkultur och en frizon där kvinnor tillåts ta plats och bli stärkta av varandra.

– Roller Derby växer rekordsnabbt i Malmö, Sverige och hela Europa och det visar på vilket behov den fyller. Roller Derby är ett sammanhang där kvinnor tar för sig och har makten.

Filmen visar de svårigheter som uppstår när det blir svårt att balansera privatlivet och sin passion men också allt som går att vinna om en vågar. Efter mycket pendlande och många skypesamtal flyttade Pookey tillslut till Fenix i Malmö och spelar i dag i CCR.

Fakta: 

Crime City Love

Filmen kommer att visas på Lilla Filmfestivalen i Båstad 8 augusti. Världspremiären sker på utomhusbio i Folkets Park 11 augusti. Då kommer även Crime City Rollers att vara där för de som vill testa att rulla.

Rekommenderade artiklar

Gatuteater över sundet

För tionde året i rad arrangeras den internationella gatuteaterfestivalen Passage 13. På gator och torg i Helsingborg och Helsingör visas alltifrån eftertänksamma barnföreställningar till politiska konstverk om flykt, ondska och drömmar.

Premiär för jazzigt popkollo i Svalöv

På Svalövs folkhögskola pågår just nu det första popkollot med inriktning på Jazz. Skånes Fria var på plats då tjejer 14–18 år tog sina första steg in i jazzens värld.

Skurup bokar jämställt

Skurupsfestivalen har funnits i fem år och arrangeras av elever på Skurups folkhögskola. Sedan förra året har de haft som mål att boka hundra procent jämställt.

Konstens bortglömda kvinnor

När deras förslag på kvinnliga konstnärer inte godtogs av konstbokförlaget Taschen skapade de utställningen The blank pages, med böcker om hundra konstnärer där sidorna fortfarande är blanka.

© 2019 Skånes Fria