Debatt


Wally Johnson
Skånes Fria

Replik: Påhitt och skräckpropaganda

Borgmästaren i Köpenhamn vill testa att avkriminalisera Cannabis under en treårsperiod. Ett exempel att följa, skrev Wally Johnson i en kultur-krönika förra veckan. Den här veckan får han mothugg av tre företrädare från intresseorganisationen Hassela. Wally Johnsson svarar med en replik.

Jag håller helt med er att ungdomar, vars hjärnor fortfarande utvecklas, inte ska utsättas för några berusningsmedel som till exempel tobak, alkohol eller cannabis. Då jag inte har lika många tecken att förhålla mig till som ni, så ska jag fatta mig kort: I en tid och era där information är tillgänglig för nästintill alla, så är ignorans lite av ett val. Jag uppmanar alltid folk att göra sina egna efterforskningar. Varför? Jo för att anticannabissidan, rent historiskt, alltid varit präglat av lögner, påhitt och skräckpropaganda.

När till och med stora, erkända läkare och vetenskapsmän kommer ut i medierna och uppger att de bytt sida i cannabisdebatten (utan att ha fått några feta checkar från ”cannabisbolag”) och anser att vi alla blivit systematiskt lurade av folk med personliga intressen, så känns era farhågor och skräckscenarion minst sagt desperata. Enligt CNN’s egen husläkare Dr. Sanjay Gupta, så utförs cirka 90 procent av all cannabisforskning med intentionen att svartmåla cannabis redan från början, av personliga intressen.

Enligt alla efterforskningar som jag och många andra gjort, så är cannabis både mindre skadligt och beroendeframkallande än till exempel alkohol och tobak. Så snackar vi kapitalistiska drömmar så är det viktigt att nämna vilka det är i dag som tjänar på ett cannabisförbud. Till exempel kriminella element, vaktbolag, brottsbekämpning, läkemedelsföretag men även till exempel religiösa institutioner, organisationer och rehabcenter som förlitar sig på statliga bidrag för att fortsätta behandla patienter.

Se gärna:

Dr. Sanjay Gupta's pot confessional gets global headlines (CNN)

Ted Goldberg om att bryta ett tabu (Svenska Brukarföreningen)

 

Fakta: 

Läs Hasselas debattartikel:

Cannabis: en kapitalist våta dröm

 
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu