Debatt


Ellie Cijvat
  • Framtiden är svår att förutsäga. Sverige är inte längre självförsörjande vad gäller livsmedel och samhället är sårbarare än någonsin om oljan plötsligt skulle sina. Ellie Cijvat från Jordens vänner Malmö/Lund föreslår fyra åtgärder.
Skånes Fria

Inför matsuveränitet i Skåne

Matförsörjningen är vår tids ödesfråga. Hur kommer klimatförändringarna påverka förutsättningarna för jordbruket? Kan vi försörja alla när tillgången till näringsämnen och olja minskar? Kommer vi ha några bönder kvar över huvud taget? Lösningen finns där och kräver en omställning, inte bara av jordbruket utan även av vårt sätt att tänka kring det. Det skriver Ellie Cijvat från Jordens vänner Malmö/Lund.

Skåne har bra förutsättningar. Regionen har Sveriges bästa jordbruksmark, men tyvärr även Sveriges lägsta andel ekologiskt jordbruk, enligt statistik från Jordbruksverket. Gårdarna på den skånska slätten är relativt storskaliga, enligt den utvecklingen som har skett de senaste 50 åren.

Samtidigt har självförsörjningen minskat i Sverige vad gäller mat. Mat betraktas som en handelsvara, som vilken vara som helst på EU:s inre marknad. I stället för att odla själv importerar vi en allt större del av vår mat. Kring 1980 var Sverige i princip självförsörjande: vi producerade lika mycket som vi använde. Vid 2010-talet hade den siffran gått ner väsentligt.

Ett annat problem är att matberedskapen i Sverige är låg. Skulle oljan abrupt ta slut skulle det ta några dagar innan bristen på mat orsakar en stor kris, enligt en rapport från Livsmedelsverket.

En het fråga inom EU:s jordbrukspolitik, och en fråga som väckte många protester i hela världen den 25 maj i och med March against Monsanto, är GMO eller genetiskt manipulerade organismer. Nyligen godkände EU tre varianter av raps för användning i foder och matvaror. Rapsvarianterna ägs av företaget Bayer och är toleranta mot vissa typer av bekämpningsmedel, bland annat glyfosat. Glyfosatrester har nyligen konstaterats i urintester i många EU länder.

För att få en hållbar matförsörjning behövs ett regionalt och lokalt perspektiv. Producenterna, eller bönderna, bör kunna överleva på matproduktion. Långväga transporter kan undvikas. Odlingen bör ske ekologiskt. Matsuveränitet är begreppet som används av småbonderörelsen Via Campesina, och som utifrån böndernas och lokalsamhällets perspektiv fokuserar på en hållbar matförsörjning. För ett första steg i rätt riktning föreslås fyra åtgärder:

1. Öka självförsörjningsgraden och öka beredskapen

Självförsörjningsgraden måste på sikt höjas till 100 procent. Utifrån sociala och miljömässiga grunder är regionen en lämplig enhet för det arbetet. En strategi behövs även för att öka beredskapen, både på nationell och regional nivå. Vi kan inte förlita oss på grannländernas eller marknadens välvilja i kristider.

2. Gör Skåne till GMO fri region

Nyligen antogs en motion i landstinget i Gävleborg att bara köpa in GMO-fri mat, det vill säga mat som inte innehåller genetiska manipulerade organismer. Ställningstagandet visar på ett intresse i ett hållbart jordbruk och hälsosam mat i regionen. Vi uppmanar Region Skåne att följa efter.

3. Skydda jordbruksmarken – ha en hållbar landsbygdsplanering

Mer och mer av jordbruksmarken används till annan exploatering, till exempel av bebyggelse och vägar. Externa köpcenter med stora parkeringsytor är ett exempel. Dessa center utarmar generellt sett även stadskärnorna: ett exempel är Väla i Helsingborg. För att få bukt med den oönskade tillväxten bör regionen ta ett helhetsansvar, och särskild lagstiftning som lyfter ansvaret för externa köpcenter från kommuner till regionen vore bra.

4. Främja ekologisk och närproducerad mat

Regionen och landstinget bör i sina egna inköp främja ekologisk mat från regionen. Men utöver det bör regionen även tillhandahålla expertis till kommunerna om hur en upphandling kan gynna den maten. Ett positivt exempel är Kristianstad där livsmedelspolicyn som antogs förra året innehåller tuffa krav för leverantörer. Det lokala Bondens skafferi får nu leverera köttet till kommunens skolor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu