Nyheter

Betalande plankare kan inte dömas

Det är olagligt att åka buss och tåg utan att betala. Men om du åker fast och betalar kontrollavgift kan du inte straffas mer. Även om du erkänner. Detta enligt en tingsrättdom där en skånsk plankare hänvisat till Europakonventionen och sedan gått fri.

”Baksidan av en reglerad invandringspolitik”

För den som fastnar i Sveriges ”gränsland” påminner situationen om en klaustrofobisk kafkamardröm. Enligt Anders Sundquist på Rådgivningsbyrån för asylsökande flyktingar sker inga förbättringar. Men Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer slår ifrån sig kritiken.

En av hundra skänker pengar till tiggare

EU-migranternas situation i Malmö har engagerat många Malmöbor. Vissa skänker kläder, hjälper till med sjukvårdsbesök eller vaktar lägren nattetid. Men vi ville ta reda på hur många som stöttar tiggarna ekonomiskt på gatan.

Svårt för migranter att spara

Mellan 100 och 150 kronor - en ungefärlig dagslön för tiggare i Malmö enligt EU-migranter som Skånes Fria har pratat med. En stor del av pengarna försvinner direkt.

Fortfarande fast i ingenmansland

För ett år sedan berättade Skånes Fria om Leyla som varken kunde återvända till Somalia eller få uppehållstillstånd. Ett år senare är hon kvar i det hon kallar ”ingenting” – samtidigt visar Skånes Frias undersökning att allt fler hamnar i samma situation.

De levde utan plast i en månad

Tandkräm, batterier och mat i tetraförpackningar. Det är bara några av de varor som Ellen Palm och Sara Pettersson ratade under projektet Plastfri november.

Ökning av skjutningar i Malmö

Antalet skjutningar ökar i Malmö och människor som skottskadas är uppe på samma nivå som 2011 – då en mordvåg svepte över staden. Det visar en kartläggning som Skånes Fria gjort.

Sidor

© 2014 Skånes Fria