• Blaženka, Ali Haidar, Shenaj och Sabina går den nystartade utbildningen Svensk vårdintroduktion i Burlöv.
  • Läraren Carmen Seryani lär eleverna ord som de kommer stöta på inom vårdyrket.
Fria Tidningen

Yrkes-sfi ger nyanlända hopp om jobb

Genom att kombinera svenskastudier med yrkesutbildning hoppas skånska kommuner kunna ge nyanlända större möjlighet att få ett jobb. Vi har besökt en yrkesutbildning i Burlöv där eleverna lär sig ord som de kommer att stöta på i yrket som vårdbiträden.

Carmen Seryani läser högt från projektorduken:

– Att ge medicin mot huvudvärk är ett sätt att […]?

Tiden tickar ner. Nio personer svarar ”lindra smärta”. Carmen säger att det är helt rätt. En person har svarat vård och Carmen berättar att när det står ”att” måste det komma ett verb efteråt.

– Anna behöver vård och har […]. Det passar henne bra eftersom hon inte vill flytta hemifrån.

Tiden tickar ner igen.

Eleverna på Svensk vårdintroduktion i Burlövs kommun övar på svenska glosor. Frågorna ställs via en app och de svarar något av de fyra alternativen genom sina mobiltelefoner. Sedan går deras lärare, Carmen Seryani, igenom svaren. Glosorna är inte vilka som helst. De lär sig ord som de kommer att stöta på i yrket som vårdbiträden. Utbildningen är 40 veckor lång och en del i en regional plattform som kombinerar svenska för invandrare (sfi) eller svenska som andraspråk, med olika yrkesutbildningar. Tanken är att man under svenskastudierna även kan få utbildning i det man vill arbeta med i framtiden.

Carmen Seryani menar att programmet är jättebra för motiverade elever.

– Att lära sig svenska genomsyrar hela utbildningen. Men vi har också praktik tidigt för att eleverna ska få en chans att kolla om yrket är något som verkligen passar dem, säger hon.

Utbildningsformen är tänkt att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, lyckas de flesta som invandrar till Sverige hitta arbete. Men det kan ta väldigt lång tid. Efter att ha följt personer som kom till Sverige mellan 1997 och 1999 har SCB kunnat slå fast att sex av tio personer förvärvsarbetar – men först efter 10 år.

Med yrkes-sfi hoppas skånska kommuner att man ska kunna snabba på processen. Utbildningsformen finansieras av kommunerna själva. Men det är inga nya pengar som spenderas. Det rör sig istället om redan befintliga utbildningar som kombineras

Mirlinda Iberdemaj, regional processledare för yrkes-sfi i Skåne, menar att det är positivt att yrkeslärare och sfi-lärare finns på samma plats.

– Lärarna säger att eleverna har lärt sig prata svenska väldigt fort. Det beror nog också mycket på att de har praktik och jobbar, säger hon.

Eleverna på vårdintroduktionen i Burlöv koncentrerar sig för att komma ihåg vad ”hjälp till självhjälp” betyder. Vad som menas med ”helhetssyn” och vad en ”insats” är. Klassen består av 25 elever. Hälften av dem är för tillfället på praktik, redan efter en månad på utbildningen.

Sabina, som snart ska ut på sin första praktik, hoppas att utbildningen ska hjälpa henne att hitta jobb. Hennes dröm är att till slut kunna bli undersköterska.

– Praktik är bra. Det kommer hjälpa mig för framtiden, säger hon.

Sabina och hennes kurskamrater Bethsaida, Blaženka, Shenaj och Ali Haidar vill alla arbeta inom vården för att det känns som meningsfullt arbete. De vill hjälpa andra människor. Ali säger att han vill arbeta inom äldrevården för att han har stor respekt för äldre generationer.

– Jag har lärt mig mycket av äldre människor. Nu vill jag ge någonting tillbaka, säger han.

De har alla kommit till Sverige vid olika tidpunkter. Bethsaida har bott i här i sju år. Shenaj bara i ett år. De flesta av klasskamraterna har tidigare jobbat inom andra yrken. Ali har ett förflutet som svetsare och målare i Iran och Bethsaida har varit lokalvårdare. Deras lärare, Carmen Seryani, säger att det är viktigt att eleverna som går utbildningen verkligen vill arbeta inom vården.

– Vi intervjuar alla som söker och kommunens vårdchefer sitter med i den processen. Vi vill att eleverna ska kunna få jobb efter utbildningen och det är ju cheferna inom vården som kanske kommer anställa dem, säger hon.

De två första utbildningarna inom yrkes-sfi startade i februari i år men plattformen har föregåtts av en förstudie som påbörjades 2014. Till höstterminen 2016 har yrkes-sfi i Skåne utökat utbudet till 18 olika program, bland annat för medicinsk personal och lagerarbete. Utbildningarna som erbjuds är framtagna med hänsyn till arbetsmarknaden.

Exakt hur många som faktiskt får jobb efter utbildningen går inte att säga i nuläget. Hittills är det bara programmet i lokalvård i Malmö som har avslutats. Mirlinda Iberdemaj har inga exakta siffror men säger att det är många som fått timanställning redan under utbildningen.

Även om elever, lärare och de som ansvarar för utbildningsformen är väldigt hoppfulla om dess potential är det osäkert hur stor effekt den kommer ha i det stora hela. I dagsläget beräknas man kunna ta emot cirka 260 elever. Bara under 2016 ska Skånes kommuner ta emot 8 106 personer och endast ett fåtal kommer att kunna få tillgång till yrkes-sfi.

– Just nu arbetar vi med att kvalitetssäkra de utbildningar som redan tagits fram, säger Mirlinda Iberdemaj men tillägger att det finns planer på ytterligare fyra nya program.

För eleverna på Svensk vårdintroduktion i Burlöv är lektionerna slut för dagen. Eleverna packar ihop sina saker och beger sig hemåt. Om bara ett trettiotal veckor är det dags att börja söka arbete.

Fakta: 

Några av eleverna vill inte ha med sina efternamn i tidningen.

Yrkes-sfi i övriga landet

Sveriges kommuner ansvarar för utbildning i Svenska för invandrare (sfi). 2015 rapporterade SR Ekot att en av fem kommuner i Sverige erbjöd yrkesinriktad sfi. Under 2016 öronmärkte regeringen 100 miljoner kronor, motsvarande 2 000 platser, för yrkesutbildningar kombinerat med sfi. Yrkes-sfi finns redan på flera håll i landet:

  • Kommunerna i Gävleborgs län erbjuder 28 olika utbildningar på fem olika platser i länet.
  • Umeå erbjuder det så kallade yrkesspåret med inriktning på antingen vård, handel eller restaurang.
  • Göteborgsregionens 13 kommuner har nyligen ändrat fokus till en tydligare inriktning på yrkesutbildning i kombination med sfi-studier.
  • Det finns även program som riktar sig till personer som redan har utbildning eller kompetens från ett annat land och vill fortsätta sin yrkesbana i Sverige. Till exempel i Stockholmsregionen och i Skåne.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

© 2024 Fria.Nu