• Ett trettiotal ortsbor och representanter från bland annat Vänsterpartiet och Jordens Vänner i en demonstration för att rädda Tomarps kungsgård från försäljning. Gården är en viktig kulturell mötesplats i nordvästra Skåne i dag.
Skånes Fria

Protester mot försäljning av kulturgård

Sommarens kulturaktiviteter vid Tomarps kungsgård kan bli de sista efter att Statens fastighetsverk meddelat att de vill sälja gården. Beskedet har upprört många lokalbor som samlats till protester för att få regeringen att ändra beslutet.

I Kvidinge utanför Helsingborg ligger Tomarps kungsgård, som har anor från dansk medeltid. På gården finns i dag kulturverksamhet med konstgalleri, kafé och en park med djur.

Ett beslut från Statens fastighetsverk om försäljning av gården har gjort att galleristerna Margareth Anderberg och Ulf Melvin Fjellström, som driver kungsgården, betämt sig för att lägga ned verksamheten. I lördags samlades ett trettiotal personer på gården för att demonstrera mot försäljningen. En av dem var Inger Johansson, vice ordförande för Vänsterpartiet i Helsingborg.

– Gården är en samlingspunkt för kultur här i nordvästra Skåne och det finns så mycket fint att bevara. Om den hamnar i privat ägo kommer det med säkerhet upp staket och det blir till en golfbana eller ett spa, säger hon.

Kvidinge hembygdsförening har gått i täten för protesterna, som förutom Vänsterpartiet även har engagerat personer från Miljöförbundet Jordens Vänner och Enhetsgruppen i Helsingborg. Inger Johansson säger att de kommer att fortsätta kämpa för att hindra försäljningen av gården.

– Vi kommer att fortsätta att driva opinion framöver, jag har skrivit till Lars Ohly för att se vad han kan göra. Jag kommer åka på alla evenemang på gården i sommar och säga åt alla jag känner att göra samma sak för att visa på hur bra och uppskattat det är här.

Maria Nord som är förvaltningschef för Statens fastighetsverks byggnader i Skåne menar att Tomarps kursgård är en av flera byggnader i Sverige som de ser sig tvungna att sälja på grund av minskade ekonomiska anslag.

– Vi har tittat på byggnader som har likvärdig historia och sorterat ut ett antal. Tomarp är en fantastisk gård och den danska delen av vår historia är viktig, men vi kan inte ta hand om alla byggnader just nu.

Frågan om försäljning av Tomarps kungsgård utreds just nu av socialdepartementet och beslut kommer att tas av regeringen våren 2014.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Inga enkla svar i det nya Europa

I Malmöbaserade Teater Weimars senaste föreställning Arrival City Malmö analyseras begreppet migration ur olika synvinklar. När media ger en dramatiserad bild av det som sker i samhället har teatern en viktig roll i att plocka sönder maktstrukturer och väcka frågor, menar ensemblen.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu