Skånes Fria

De digitaliserar kulturen rakt in i framtiden

– Kultur är statligt finansierad i de flesta fall, alltså har vi alla varit med och betalat för den genom våra skattepengar. Därför bör alla få tillgång till den gratis.

Det säger Johannes Nebel, som tillsammans med de andra i den Lundabaserade föreningen Play kultur vill skapa en sajt som samlar ett stort utbud av kultur på nätet, i likhet med till exempel SVT play.

Arbetet med en sajt på nätet där kulturinstitutioner kan lägga upp sina föreställningar i digitala versioner pågår för fullt. Än så länge finns det intentionsavtal med Louisiana museum, Skånes dansteater och Malmö stadsteater – alla intresserade av att digitalisera sina produktioner och lägga upp dem på Play Kulturs sajt.

Johannes Nebel tror att det kan finnas en efterfrågan efter gratis kultur på nätet och är förvånad att ingen har kommit på idén tidigare.

– Allt annat, som musik, sport och film, finns redan på nätet, men kulturen har hamnat tio år på efterkälken. Jag tror att vi är mogna för det nu.

Digital gratiskultur kan på sikt bli ett sätt att locka fler att ta del av kultur menar han, då den kan nå grupper som inte är bekväma med de mönster som kulturen är inlåst i i dag.

– Det finns en massa trösklar att ta sig över, det gäller att veta var kulturen finns, att kunna betala vad den kostar, och fysiskt kunna ta sig till platsen. Vi vill att kultur ska kunna nå alla, även om det främst kommer locka dem som har ett intresse från början.

Han pratar om att göra kulturen till en större del av samhället, att skolor ska kunna använda sig av digital kultur inför klassrumsdiskussioner, eller bibliotek visa till exempel författarintervjuer i samband med bokcirklar.

Att ta betalt för digital kultur tror Johannes Nebel inte är rätt väg att gå.

– Man begränsar marknaden väldigt mycket genom att säga att du som kan betala får se det. Vem har man då digitaliserat för? Det är samma kund som skulle betala för det annars, bara en liten del av de kunderna är intresserade av att se det digitalt.

De små summor som det går att tjäna på att ta betalt för digital kultur blir det inte mycket kvar av när de har fördelats mellan teater, produktionsbolag och distributör, menar han.

– Parterna kommer att titta på sina smulor och tänka att det inte var värt det för allt arbete de har lagt ner, och inte tycka att det är någon idé att digitalisera.

Om ett par år när tjänsten har blivit ordentligt etablerad och all världens kultur går att se på nätet menar han att det kan bli aktuellt med ett betalsystem där användaren betalar runt 100 kronor för fri tillgång. Fram till dess är det kulturinstitutionernas skyldighet att se den digitala kulturen som en naturlig utveckling, anser han.

– Vi får väl höja skattemedlen med de kronor som behövs för att det här ska gå att förverkliga. Sverige skulle kunna gå i bräschen och säga att vi tillgängliggör kultur för alla medborgare.

Fakta: 

Mer om digital kultur

Inspelade föreställningar och konserter visas redan i dag på biografer runt om i Skåne.

Play kulturs arbete finansieras idag av Kulturbryggan och Postkodslotteriets kulturfond. Sajten ska lanseras tidigast om ett år.

Att filma och digitalisera en föreställning kostar 50000–60000 kronor.

Läs även: ”Vi hoppas hitta en helt ny publik”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu