Skånes Fria

Hallå där, Sofia Halth...

Hallå där, Sofia Halth, Malmö, som valts till ny ordförande för Svenska Amnesty International. Vad står överst på din agenda som ny ordförande?

– Mycket! Vad gäller den svenska sektionen och arbetet här så ska vi se över den interna demokratin i organisationen. När det gäller internationella Amnestyrörelsen, där jag representerar den svenska sektionen, ser jag gärna att vi stärker människorättsrörelsen och vår närvaro i syd. Vi bör fortsätta växla upp vårt arbete i Indien och Brasilien, till exempel.

Vilka frågor brinner du lite extra för?

– Som ordförande handlar de viktigaste frågorna om det jag redan nämnt, att stärka människorättsrörelserna i syd och att jobba för en mer global organisation. Vad gäller sakfrågor brinner jag för vårt arbete mot diskriminering. Många människorättskränkningar bottnar i diskriminering på grund av etnicitet, HBT, att man är flykting… Vi kan aldrig nog understryka hur viktig den enskilda individen är i vårt arbete. Detta fokus gör Amnesty unikt.

Malmös gator myllrar av Amnesty-folk som försöker värva nya medlemmar, hur går det?

– Vi växer hela tiden, slår medlemsrekord varje år. Nu är vi uppe i 90 000 medlemmar.

Många andra har svårt att värva medlemmar, varför lyckas ni?

– Det är resultatet av hårt arbete och vårt fokus på individen och att vi jobbar med angelägna frågor. Och att medlemmarna tydligt kan se resultat, när vi till exempel får någon frigiven eller får stopp på en avrättning.

Du har varit medlem i Amnesty sen 2001, vilken var din drivkraft då?

– Då handlade det om kvinnors rättigheter. Jag var med och startade upp Amnestys andra kvinnorättsgrupp i Sverige, i Lund. Strax därefter hade vi en stor global kampanj på temat” stoppa våldet mot kvinnor”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det här är inget liv, det är överlevnad”

Runt 800 personer står utan egen bostad i Malmö. 25 av dem bor på gatan. I tält, trappuppgångar, parker och garage. Malmö Fria följde med Pernilla Rehn och Viveka Richthoff i Mobila teamet under en vanlig arbetsdag. De fungerar som de hemlösas länk till myndigheterna, vården och samhället i stort.

Skånes Fria

Bindor som möjliggör flickors skolgång

”Varför ska vi bry oss om dem som är långt borta? Tänk på positiva saker istället.” Så svarade chefen när Aliki Bendzovski föreslog att företaget där hon var anställd skulle skänka pengar till behövande. I dag har hon startat ett eget företag där en krona per såld produkt går till ActionAid. ”Jag får göra de två saker jag alltid velat göra, driva eget och hjälpa andra”, säger hon.

Skånes Fria

Akutläkare: ”Vi har nått bristningsgränsen”

Per Björgell, medicinskt ansvarig på akuten har sagt upp sig i protest. 15 akutläkare håller i ett öppet brev med honom om att akutverksamheten är underfinansierad och patientsäkerheten hotad. Men mer resurser kan det inte bli tal om enligt sjukhuschefen Bent Christensen. ”Vi har faktiskt inte mer pengar att dela ut”, säger han i en kommentar.

Skånes Fria

Marschera för tillgängligheten

Att gå till apoteket eller ta bussen borde vara en självklar rättighet för alla. Det är det inte – tillgänglighetsåret 2010 till trots. Och Malmö placerar sig långt ner i Humanas tillgänglighetsbarometer som jämför olika kommuner.

Skånes Fria

Solidaritetsafton för mapuchefolket

Mapucheindianerna utgör tio procent av Chiles befolkning. De lever under svåra sociala och ekonomiska förhållanden. När de kämpar för sina rättigheter möts de av våld, kränkningar och många sitter fängslade som politiska fångar.  Det berättar Monika Norell på Mapucheföreningen Gulamtun som anordnar en solidaritetsafton för mapuchefolket på första maj kl 17–22 på Tryckeriet, Rolfsgatan 7b, Malmö.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu